ROĐAČKA IDEOLOGIJA Šogor nije jedini. Plenković je uhljebio sestričnu, ujaka, ali i braću slavnih HDZ-ovki

108

Pobrojali smo imenovanja iz vremena ove vlade koja se odnose na članove obitelji, a imamo i jedno kumstvo. Od sedam primjera, četiri se odnose na rodbinu i kuma Andreja Plenkovića, a troje na braću i sina njegovih ministara piše index.hr.

1. Ivan Maslać, premijerov šogor – drugi čovjek Zračne Luke Dubrovnik

Brat premijerove supruge Ane Maslać Plenković postat će 1. travnja drugi čovjek Zračne luke Dubrovnik, komercijalni direktor. Posao je dobio bez provedenog javnog natječaja. Prije toga radio je kao zamjenik pročelnika upravnog odjela za promet u Gradu Dubrovniku. Maslać je bio zamjenik pročelnika i u doba Vlahušića, u vrijeme dok mu je šogor bio perspektivan europarlamentarac. 

Kreativnošću nove HDZ-ovske vlasti to je i ostao iako je prebačen u novi odjel – koji je njegovim dolaskom dobio drugog zamjenika. Kako sadašnjeg direktora dubrovačke zračne luke, na našoj listi pod brojem 2, uskoro čeka odlazak u mirovinu, očekuje se da bi Ivan Maslać mogao kasnije preuzeti i njegovo mjesto.

2. Frano Luetić, brat HDZ-ove europarlamentarke – prvi čovjek Zračne Luke Dubrovnik

Brat HDZ-ove europarlamentarne zastupnice Dubravke Šuice i otac HDZ-ove zastupnice Sanje Putice imenovan je krajem siječnja odlukom vlade Andreja Plenkovića za novog šefa Zračne Luke Dubrovnik na mandat od šest mjeseci. Prvi potez mu je bio instaliranje premijerovog šogora u Zračnu luku Dubrovnik, a kao direktor primat će plaću od 19.800 kuna neto.

Luetić od 1974. radi u toj tvrtki u kojoj država ima većinski udio, i bio je protukandidat prethodnom direktoru Roku Toliću. Javno se žalio da mu je 2009. nanesena nepravda jer je tada imenovana osoba koja nema ni približno radno iskustvo kao on. Zato je Luetićeva pravda zadovoljena čim je Plenković preuzeo HDZ. 64-godišnjeg Luetića Plenković je nagradio direktorskim mjestom, a ovaj mu se odmah odužio dovođenjem ženinog brata na lukrativnu funkciju. Nije se ni trudio simulirati nekakvo natjecanje pa nije raspisivao natječaj. 

Kao zanimljivost, spomenimo da je u istoj, HDZ-ovoj zračnoj luci direktor tehnike Tomislav Macan, no on je tu funkciju dobio godinama prije nego što je njegov brat Krešimir Macan postao premijerov savjetnik.

3. Tonko Obuljen, brat ministrice kulture – direktor agencije HAKOM

U ožujku je Plenkovićeva vlada imenovala Tonka Obuljena, brata ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, predsjednikom Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM). U vladi su u redovnom priopćenju prešutjeli to imenovanje. Obuljenu će ova funkcija donijeti plaću od 19.100 kuna.

Vladi skloni mediji izvijestili su da su njegove reference neupitne jer je taj diplomirani inženjer elektrotehnike na direktorsku funkciju došao iz tvrtke Odašiljači i veze, prešućujući da se i u tom državnom poduzeću godinama stranački uhljebljivalo. Otac je Tonka, direktora državne agencije, i Nine, njegove sestre ministrice, Nikola Ćiće Obuljen, nekadašnji HDZ-ov dubrovački gradonačelnik i zastupnik.

Cijeli članak pročitajte na index.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *