Protiv bivšeg pročelnika Područnog ureda za katastar Dubrovnik i četvorice geodeta USKOK podignuo optužnicu

85
USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana D. M. (1954.), B. P. (1969.), S. Č. (1976.). B. I. (1966.), P. Ć. (1984.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (28. 3. 2018.)
Optužnicom se I. okr., kao pročelniku Područnog ureda za katastar Dubrovnik, Državne geodetske uprave, stavlja na teret da je, od početka 2010. godne do 23. svibnja 2016., s više stranaka dogovorio da će im, uz novčanu nagradu, izraditi geodetske projekte za izgradnju stambenih građevina ili za promjenu oblika katastarskih čestica, iako je znao da nije ovlašten za izradu takvih projekata. Kako bi prikazao da je geodetske projekte izradila ovlaštena osoba, s II., III., IV. i V. okr. vlasnicima Ureda ovlaštenog inženjera geodezije i trgovačkih društava registriranih za obavljanje geodetskih poslova, dogovarao je da će tako sačinjene projekte potpisati i ovjeriti pečatom svojih Ureda. Nakon što su tako sačinjeni geodetski projekti predani Područnom uredu za katastar Dubrovnik, I. okr.  je iste ovjeravao svojim potpisom i pečatom, čime je potvrdio da su isti izrađeni u skladu s geodetskim i katastarskim propisima i da odgovaraju svrsi za koju su izrađeni.
Nadalje, I. okr. je, od početka listopada 2015. do ožujka 2016. godine, na nagovor i traženje IV okr., kao odgovorne osobe jednog trgovačkog društva registriranog za obavljanje stručnih geodetskih poslova, a u cilju pribavljanja koristi tom trgovačkom društvu, u najmanje dva navrata svojim potpisom i pečatom Područnog ureda za katastar Dubrovnik izvršio ovjeravanje geodetskih projekata koje je izradilo navedeno društvo, iako isti nisu bili izrađeni u skladu s geodetskim i katastarskim propisima i kao takvi nisu mogli biti potvrđeni od strane Područnog ureda za katastar Dubrovnik.
Na opisani način I. okr. je pribavio nepripadnu imovinsku korist od ukupno najmanje 40.700,00 kuna i 4.300 eura.
U optužnici je predloženo oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *