Samostalna izložba slika akademske umjetnice Ivane Jovanović – Trostmann

593

Samostalna izložba slika hrvatske akademske umjetnice Ivane Jovanović – Trostmann otvorit će se u galeriji Sebastian u utorak 16. travnja u 19 sati.

Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković te pater Vinko Maslać i don Marin Lučić uz duhovnu misao.

Izložba će biti popraćena glazbenim nastupom međunarodno priznatog hrvatskog tenora iz Dubrovnika, Stijepa Gleđa Markosa uz pratnju dubrovačke glazbenice Jelene Đuraš Gleđ te slavljenički tim „Effatha“ koje će predstaviti profesorica Maja Žugaj – Borić uz svoju poetsku misao.

Iz predgovora katalogu kustosice Andree Batinić Ivanković: „Slikarstvo Ivane Jovanović – Trostmann s prikazima Božjeg sina, kraja njegovog ovozemljskog života i prelaska u nebesku vječnost prepuno je dramatske snage, moćne geste i pigmentacije višestruko uslojenih tonova tamnomodre, sive i crne boje, sve stopljeno u jakoj svjetlosti. Na velikim uljima intezivnija je figurativnost i realističan prikaz Isusovog lica, dok na manjim raspelima umjetnica ostaje vjerna apstrahiranom izrazu bez dojma suviška i nepotrebne opterećenosti slike. Premda na prvi pogled raspela djeluju reducirano, ta njezina „apstraktnost“ nije nedostatak već svjež izraz šutnje, a upravo u šutnji govor nije zapriječen već nadiđen.“

 

Ivana Jovanović – Trostmann je rođena u Dubrovniku 1966. godine. Diplomirala je slikarstvo 1989. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi prof. Radoslava Tadića te postaje članicom HDLU-a. Magistrirala je povijest umjetnosti pri poslijediplomskom studiju „Kultura istočne jadranske obale“ u Zagrebu 2002. godine kod profesora Tonka Maroevića. Od 1990. godine počinje raditi kao likovni pedagog u Biskupskom sjemeništu, klasičnoj gimnaziji „Ruđer Bošković“, Obrtničkoj školi, Trgovačkoj i Turističkoj školi. Sudjelovala je na nekoliko izložbi humanitarnog karaktera, a dosada je ostvarila više skupnih i samostalnih izložbi. Živi i stvara u Dubrovniku.

Stijepo Gleđ Markos piše i sklada kompozicije koje su producirane i distribuirane u Hrvatskoj te su u Hrvatskom Društvu Skladatelja zavedena kao orkestralna djela. Unatrag pet godina angažiran je kao gost solist s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom gdje kao tenor izvodi poznata klasična, filmska, mjuzikl i popularna glazbena djela. Aktivni je član Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika.

U Dubrovniku 2014. pokreće međunarodni kulturni „Festival Sentimento“ s ciljem korištenja glazbe za rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama, na kojem svake godine ugošćuje svjetska glazbena imena i renomirane orkestre.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *