Sani Sardelić: “Mljekarice – dnevna interakcija grada i sela”, iz ciklusa predavanja “SVIJET (NE)VIDLJIVIH ŽENA”

241

Dubrovačka baština uputila je poziv koji prenosimo u cijelosti:

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predavanje kustosice Gradskog muzeja Korčula, Sani Sardelić: „Mljekarice – dnevna interakcija grada i sela“, (iz ciklusa predavanja „SVIJET (NE)VIDLJIVIH ŽENA“) koje će se održati u srijedu, 27.3.2024. u 19 h u Lazaretima (3. lađa).

U posljednjem predavanju iz ciklusa „SVIJET (NE)VIDLJIVIH ŽENA“ kojim obilježavamo ožujak – mjesec žena u povijesti, ali i „Godinu UNESCO-ve svjetske baštine“ u Dubrovniku, Sani Sardelić, dipl. komp. knjiž. i prof. fil., bavit će se mljekaricama.
O temi svog predavanja kaže: „Brojne pojavnosti bliže prošlosti nestaju iz svakodnevice, pa tako i naše iskustvene memorije. Ipak, poneke su još uvijek ostale u kolektivnoj svijesti, poput mljekarica. U dnevnoj interakciji grada i sela, bile su nezaobilazna sličica sigurne opskrbe hranom unutar zidina, prvenstveno svježe pomuzenim kozjim mlijekom. Temeljem terenskih i arhivskih istraživanja, donosi se uvid u tu specifično žensku djelatnost s jedinom zabilježenom muškom iznimkom na otoku Korčuli. Uz to, otvara se širi uvid u ulogu žena unutar prehrambenih praksi.“

Radujemo se Vašem dolasku!
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *