SDP O TUP-u: Javnosti treba biti jasno kako su svi za kupovinu TUP-a osim Mata Frankovića

1046

Priopćenje GO SDP-a na temu TUP-a prenosimo u cijelosti:

Javnosti treba biti jasno kako su svi za kupovinu TUP-a d.d. osim Mata Frankovića koji nas je toliko zadužio da to više nije moguće. O tome svjedoče i činjenice kako je pokušao zaobići Gradsko vijeće, a izgleda i ministra financija.

Indikativno je da kada smo svi s ljevice bili za kupovinu TUP-a d.d., Mato Franković je na svom Facebook profilu denuncirao tu ideju spominjući konje i žabe, da bi samo mjesec dana iza, uvidjevši da gubi naklonost javnosti, objavio kako se ipak ide u kupovinu.

Od tada do danas, naši gradski vijećnici nisu dobili niti jedan dokument vezan uz kupovinu TUP-a d.d., a napominjem kako je rok za završetak kupovine 31. 03. 2022. godine. Nadalje, Gradsko vijeće pa ni javnost uopće ne zna što građani Dubrovnika kupuju za 80 milijuna kuna, koje su obveze društva, financijsko stanje, postoje li potencijalni partneri za suradnju u revitalizaciji cijelog kompleksa, koji su kratkoročni, a koji dugoročni planovi i slično.

Zašto još nismo dobili predugovor koji je potpisan između UTD Ragusa d.d. i TUP d.d. na uvid, zašto još uvijek nismo dobili dubinsku analizu društva na uvid? Na temelju čega se davaju jamstva za 3 bianco zadužnice vrijedne 3 milijuna kuna bez suglasnosti Gradskog vijeća? Pa sjetite se samo Afere Šipan gdje se zbog kategorički manje stvari ustanovilo da je došlo do zloupotrebe položaja i ovlasti. 

Na ova pitanja netko treba dati odgovor, a između ostalih kako nadzorni odbor jednog društva u vlasništvu Grada Dubrovnika može odlučivati te davati jamstva za kupovinu vrijednu 80 milijuna kuna?

S obzirom na to da Gradsko vijeće nema nikakve spoznaje o procesu kupnje tri tjedna prije isteka roka, niti je Gradsko vijeće dalo ikakvu suglasnost za kupnju društva TUP d.d., niti za bianco zadužnice od 3 milijuna kuna, ne možemo sa sigurnošću znati je li gradonačelnik uopće ima namjeru kupiti TUP d.d. ili namjerno ruši projekt da bi se pogodovalo nekim drugim investitorima.

I za kraj, gdje je ta transparentnost koja se propagirala u kampanji te na koji način gradonačelnik misli kupiti društvo TUP d.d. kada zaduženost Grada Dubrovnika iznosi 30%, odnosno 10% više nego što je zakonom propisano? 

Danas je 07. 03. 2022. godine, a mi na ova pitanja nemamo odgovore.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *