Silvestrovo: Dobilo je naziv po papi svetom Silvestru I.

533

Silvestrovo ili Stara godina je posljednji dan u godini, 31. prosinca, i noć uoči Nove godine. Silvestarska noć obilježava se proslavama dočeka Nove godine.

Silvestrovo je dobilo naziv po papi svetom Silvestru I., koji ima spomendan toga dana.

Silvestar I.,  bio  je papa od 31. siječnja 314. do 31. prosinca 335.

Za njegova je pontifikata, rimski car bio Konstantin I. Veliki, koji je prethodno 313. g. donio Milanski edikt u kojem je objavio, da kršćanstvo postaje slobodna religija. Njegov pontifikat, koji je trajao 21 godinu, 11 mjeseci i jedan dan, odnosno 8005 dana je osmi po dužini u cijeloj povijesti papinstva. O samom Silvestru se zna relativno malo. “Liber pontificalis” navodi da je bio sin Rimljanina Rufina (Rufinus), kao i da mu je car Konstantin Veliki darovao zemlju i novac za izgradnju i obnovu crkava.

Za vrijeme Silvestrovog pontifikata su u Rimu sagrađene neke od najpoznatijih rimskih crkava – Bazilika sv. Ivana Lateranskog, Bazilika svetog Križa Jeruzalemskog i Stara bazilika svetog Petra u Rimu. Također je održan i Prvi nicejski sabor, na kome Silvestar nije sudjelovao, ali je poslao dva izaslanika po imenu Vit i Vicencije, koji su odobrili njegove odluke. Silvestrovo ime se kasnije povezivalo uz legendu o Konstantinovoj darovnici.

Njegove relikvije nalaze se u crkvi sv. Silvestra u Rimu.

Izvor: Wikipedia
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *