Sir András Schiff otvara glazbeni program 74. Dubrovačkih ljetnih igara

331

Jedan od najpriznatijih i najcjenjenijih svjetskih pijanista András Schiff otvorit će glazbeni program 74. Dubrovačkih ljetnih igara u četvrtak, 13. srpnja u atriju Kneževa dvora.

Sir Schiff, pijanist i dirigent, najpoznatiji je po svojim iznimnim interpretacijama Bacha, Mozarta, Beethovena, Schuberta i Schumanna za koje je višestruko nagrađivan. Poznat po svojoj umjetničkoj viziji i virtuoznosti od 2021. izvedbeni program najavljuje na samom koncertu čineći svoje nastupe još zanimljivijima. Unatoč tome što je vjerni korisnik svog vlastitog Bösendorfer klavira, na Dubrovačkim ljetnim igrama muzicirat će na Steinwayu, na kojem su svirale ruke brojnih vrhunskih pijanista.

András Schiff rođen je u Budimpešti 1953. godine i svoju prvu obuku iz glasovira započeo je već u petoj godini kod Elisabeth Vadász. Glasovir je studirao na Akademiji Franz Liszt, a od 2004. izveo je sve Beethovenove glasovirske sonate u više od 20 svjetskih gradova. Pijanistički recitali važan su dio njegovog glazbenog djelovanja, osobito ciklusne izvedbe djela za glasovir Bacha, Haydna, Mozarta, Beethovena, Schuberta, Chopina, Schumanna i Bartóka. Bavi se i pedagoškim radom te projektom Building Bridges (Gradimo mostove) kojim pruža mladim glazbenicima diljem svijeta priliku koncertnih nastupa. Jedna od njegovih najznačajnijih nagrada je upravo ona koju je dobio od kraljice Elizabete II kada ga je 2014. proglasila vitezom za doprinos glazbi. Dodijeljena mu je i Bachova medalja Grada Leipziga kao jednom od najznačajnijih suvremenih interpreta Bachove glazbe. Rado surađuje i sa svojom suprugom i violinisticom Yuuko Shiokawom, s kojom je objavio album 2017. godine, a tijekom posljednje dvije godine snimio je album komorne glazbe u suradnji s klarinetistom i skladateljem Jörgom Widmannom.

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnikfestival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *