Sjećate li se Beba Burina? Evo poruke koju je napisao nekad davno….

1218

Oni malo stariji, sjetit će se Beba, osobenjaka i boema, kako sjedi u kantunu na vratima od Pila, s mandolinom u ruci.

Bebo, pravog imena Pasko Burin bio je svima znan i drag. Rođen je u studenome 1919. i živio na Kantafigu. Završio je gimnaziju u Dubrovniku, dobio stipendiju kao jedan od najboljih učenika. Kažu kako je govorio nekoliko jezika, pa čak i latinski i grčki.

Bebo Burin u mlađim danima

Foto: Đorđina Saulan/FB grupa Dubrovnik nekad

Radio je u „Srđa“ i u TUP-u, ali više nije želio raditi jer nije sebe mogao ograničiti na radno vrijeme od šest do dva, kako je volio reći. Pjevao je i svirao svome Gradu i sebi, za dušu, a ne novce.

Sjećamo se Beba uvijek onako neurednog, s bradom, šeširom. A onda bi odjednom postao neprepoznatljiv, uredan i sređen. Bilo je to Ingino djelo. Inga je bila Bebova ljubav, Njemica koja  je dolazila par puta godišnje u Dubrovnik, pa bi ga natjerala da se sredi, obrije, ošiša.

Krajem devedesetih otišao je u Dom za stare i nemoćne na Pile jer je slomio kuk, pa više nije mogao u đir. Nešto kasnije, umrla je i Inga, što ga je jako pogodilo. A ono što je Beba dotuklo, bilo je razaranje voljenoga Grada. Ništa više nije bilo kao prije, granate su uništavale ono što je osjećao svim svojim bićem.

Umro je tako Bebo, 1. studenog 1991. Sjećanje na Beba nije nikada.

Facebook grupa na čelu s administratorom gosparom Ivom Batričevićem pod nazivom Dubrovnik nekad njeguje uspomene na Grad i njegove ljude. U toj grupi se svašta novo može pročitati i vidjeti. Između ostalog i ova poruka koju je nekad davno napisao Bebo Burin, a koja govori o tome kako je on doživljavao svijet.

“Ako želiš uspjeti u životu i ako tražiš da te ljudi cijene budi svakakav, samo ne dobar i pošten”, napisao je  1969. godine.

Bebova poruka 1969.

Foto: Ivo Batričević/FB grupa Dubrovnik nekad

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *