Skup Kazališta Marina Držića izveden na Lovrjencu

370

Držićev Skup u produkciji Kazališta Marina Držića izveden je sinoć, 14. kolovoza na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama pred prepunim gledalištem na tvrđavi Lovrjenac. Uvijek drag dubrovačkoj publici, ovogodišnji premijerni naslov gradskog teatra, u režiji Ivice Kunčevića, sinoć je pod vedrim nebom i u novom ambijentu nasmijao festivalsku publiku.

Držićev Skup izveden je nebrojeno puta u Gradu i drugdje, napisani su i brojni tekstovi, a u tekstu programske knjižice, ravnatelj Kazališta Marina Držića Ante Vlahinić, zapisao je; ”Novac je Skupu jedino mjerilo vrijednosti i razlog za život. Ali nikako ne smijemo smetnuti s uma jednu Skupovu rečenicu koju, doslovno pravdajući se, izgovara – “Što ćeš, zlatu se svijet klanja”. Koliki ponor se u toj rečenici otvara. Skup pere ruke, pušta duhu vremena, svjetini, da odluči. I u toj intimnoj predaji legitimiteta zlatnom teletu, srž je Skupa. Novac? Pa novac je jedno od najveličanstvenijih i najmoćnijih oruđa slobode što ih je čovjek stvorio. Samo, novac je kao vatra – dobar sluga, ali loš gospodar. Međutim, kao i pištolj – ne ubija on, ubija čovjek. Ne uzima novac mjeru, nego mu je čovjek daje. Nemaj ili relativiziraj vrijednosti i iskočit će zlatno tele, novac. Prebacivanje krivnje na novac samo je nemušti pokušaj amnestiranja sebe. Skup od novca ne vidi ni Grad ni svoje. Ne vidi ni prošlost ni budućnost, nikakav apsolut – živi u vječnoj samoći i strahu trenutka, na vjetrometini relativnosti. Što smo mi danas Skupu i što je Skup nama? Ono što čuvamo u ognjištu. Otključajmo ognjište!”

U ovom čitanju Skupa redatelja Ivice Kunčevića, čast igrati Skupa pripala je Branimiru Vidiću – Fliki. Zlatikuma igra Zijad Gračić, Munua Edi Jertec, Varivu Izmira Brautović, Grubu Nika Lasić, Kamila Hrvoje Sebastijan, Pasimaha Boris Matić te Dobru Mirej Stanić. Bojan Beribaka je Drijemalo i Satir, a placari su Franjo Gadžić, Toni Kukuljica, Ivan Perić i Petar Puljić. Scenograf predstave je Ivica Prlender, kostimografkinja Danica Dedijer, a skladateljica je Paola Dražić Zekić. Za dizajn svjetla zadužen je Zoran Mihanović, a za koreografiju Zrinka Japunčić.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *