SLUČAJ LOKRUM Ivica Grilec pokušao zaposliti susjeda s osnovnom školom, a odbio sina poginulog hrvatskog branitelja!

577

-Ivica Grilec provodi samovolju na Lokrumu! Objavljen je natječaj za voditelja tehnike i održavanja, kandidati su se prijavili, a komisije nije bilo. Samo se jednog dana pojavio čovjek na Lokrumu, potpisao Ugovor o radu, proveo cijelo jutro na otoku, marendao i otišao s brodom u 14 sati. Trebao je doći raditi 1.3., ali pretkraj radnog vremena saznalo se, nakon provjeravanja dokumenata, da nije bilo komisije, a da izabrani kandidat ne zadovoljava uvjete, jer ima osnovnu školu! Po natječaju se tražila srednja, viša ili visoka stručna sprema, priča nam jedan od djelatnika Javne ustanove Rezervata Lokrum, čiji su podaci poznati redakciji.

Inače, nakon raspisivanja natječaja, kako saznajemo, formira se komisija koja pregledava dokumentaciju, provjerava tko zadovoljava uvjete natječaja i donosi odluku o zapošljavanju. Svaki put je ta komisija u drugom sastavu, birana od zaposlenika ove javne ustanove. Naime, u članku 10. Pravilniku o radu stoji: 

Provjeru uvjeta potrebnih za obavljanje poslova kao što su sposobnost, praktično izvršavanje radnih zadataka, znanje stranog jezika, provjera rada na računalu i sl. obavlja komisija od tri člana koja imenuje Upravno vijeće na prijedlog ravnatelja Ustanove od kojih najmanje dva člana moraju imati najmanje isti stupanj stručne spreme kao i kandidat.“

Grilec je kazao kako mu komisija nije potrebna! Prema našim saznanjima, izabrana osoba je bila njegov prijatelj i susjed. Među prijavljenim kandidatima bio je sin poginulog branitelja!, dodaje zaposlenik ove javne ustanove.

Prema navedenom, Ivica Grilec se ogriješio o Zakon o pravima hrvatskih branitelja, kako bi zaposlio susjeda koji ima osnovnu školu!

U Zakonu o pravima hrvatskih branitelja jasno stoji: “Tijela državne uprave, tijela sudbene vlasti i druga državna tijela, upravna tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave obvezna su prilikom zapošljavanja na neodređeno vrijeme službenika i namještenika temeljem javnog natječaja i prilikom zapošljavanja na određeno vrijeme temeljem oglasa dati prednost pod jednakim uvjetima nezaposlenom prema sljedećem redoslijedu:

a) djetetu smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i hrvatskog branitelja bez oba roditelja ili bez roditeljske skrbi

b) djetetu smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata

Poslali smo upit ravnatelju Ivici Grilecu o ovom slučaju, a dobili smo sljedeći odgovor: ” Dana 05. veljače 2019.-te, raspisan je bio natječaj za Voditelja pododjela tehnike i održavanja, na koji se bilo prijavilo 6 kandidata. Po tom natječaju nitko nije zaposlen, isti je poništen, te ponovo objavljen. Potreba postoji već od 04. listopada 2018,-te kada je prethodni izvršitelj pošao u mirovinu. Javna ustanova Rezervat Lokrum godinama uspješno posluje, tako je i prošle godine ostvarila rast prihoda od prodaje roba i usluga od 19%. Ostvaren je tako značajan višak prihoda koje smo zakonski obvezni usmjeriti u unapređenje baštine kojom upravljamo.

Grilec u odgovoru nije naveo zbog čega je natječaj poništen i ponovno objavljen. Isto tako, nije naveo kako je ipak osoba bila dovedena na Lokrum i kako je netom prije potpisivanja Ugovora o radu upozoren od strane djelatnika kako dovedena osoba ne zadovoljava uvjete natječaja. 

Odbijeni kandidati su ponovo kontaktirani i rečeno im je kako mogu ponovo aplicirati jer je natječaj poništen. Nije im objašnjeno što se zapravo dogodilo. 

Uvijek je toga bilo, namještenih natječaja, koeficijenata koji ne odgovaraju radnom mjestu, ali kao sada-nikad! Grilec ne želi slušati nikoga nego sebe samoga! Morao je donijeti Odluku o imenovanju članova komisije, i provesti zapisnik o natječaju!  kaže nam drugi djelatnik Lokruma. 

Priču nam je potvrdila i Dolores Lujić, područna povjerenica Sindikata turizma i usluga Hrvatske, čiji su članovi i djelatnici Rezervata Lokrum:

Od radnika JU Rezervat Lokrum sam dobila informaciju da je nakon natječaja za radno mjesto voditelja tehnike i održavanja jedan od kandidata došao na posao i predstavio se kao novi voditelj tehnike. Prema informacijama koje imam, proveo je na poslu taj jedan dan te mu je ugovor raskinut iz razloga jer je imao završenu samo osnovnu školu. Koliko mi je poznato, nakon pristiglih prijava na natječaj, ravnatelj je iste sam razmotrio te odlučio kako je najbolji kandidat za rukovodeće radno mjesto upravo taj sa završenom osnovnom školom koji je i susjed ravnatelja.

Očito je kako se Grilec ogriješio o Pravilnik o radu, a i o Zakon o pravima hrvatskih branitelja. Poslali smo mu upit, na koji još nismo dobili odgovor: Po kojim kriterijima je osoba koju ste izabrali imala prednost nad sinom poginulog hrvatskog branitelja? Odgovor do zaključenja ovog članka, nismo dobili.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *