Socijaldemokratski Forum žena Dubrovnik, povodom međunarodnog dana žena, podsjetio na probleme i važnost žene u društvu

644

Od svih ljudskih prava ustanovljenih i izborenih kroz stoljeća i koja danas predstavljaju neupitne ideale modernih demokracija, ostvarenje prava žena, njihovo širenje i napredak realizira se najsporije, najviše je podložno eroziji i najčešće se izigrava. Prava žena nerijetko ostaju ostvarena samo u teoriji koju od prakse i istinskog sadržajnog ostvarenja dijeli nepremostivi jaz.

Stanje i prava žena u Hrvatskoj danas svjedoče o tome više nego ikada.

I zato je nemoguće ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana žena, makar i simbolično, posvetiti samo jednoj temi.

Žene u Hrvatskoj danas potplaćene su radnice na nesigurnim radnim mjestima, njihov karijerni napredak nalik je beskrajnom maratonu u labirintu punom prepreka. I dok siromaštvo poprima žensko lice, one podižu djecu, skrbe o ovisnim članovima obitelji i nose sav teret kućnog neplaćenog rada. Plaće žena i dalje su manje od plaća muškaraca, one rade na lošije plaćenim poslovima i posljedično imaju znatno manje mirovine. Još uvijek je iznimno malo žena na rukovodećim položajima, dok je participacija u političkom životu uglavnom rezervirana za „muški klub“.

Rodno utemeljeno nasilje sve je brutalnije, stopa femicida raste iz godine u godinu, a nemar i nečinjenje institucija žene i djevojčice žrtve nasilja iznova zlostavlja i zauvijek ubija njihovo povjerenje u one čija je zadaća da ih štiti.

Na obilježavanju je, kroz prezentaciju, Tatjana Šimac Bonačić, potpredsjednica SDFŽ HR, ukazala na vrlo aktualnu temu u fokusu SDFŽ-a, naslonjenu na sprečavanju nasilja nad ženama i u obitelji, s naglaskom da trebamo i možemo bolje u sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Podijeljeni su letci u obliku razglednica, koji predstavlja naš apel da država i vladajući ulože sve napore kako bi osigurale sigurnost ženama i djevojčicama žrtvama nasilja, smanjile stopu nasilja i prevenirali njegovo nastajanje.

Ova razglednica, za koju nam je želja da se pošalje na napisanu adresu kako bi vladajućima ukazali na hitnost zaštite žrtava nasilja, govori o tome da žene u Hrvatskoj zbog nepoduzimanja države nemaju dovoljan broj interventnog smještaja u sigurne kuće, da država ne čini ništa da pomogne žrtvama da se osamostale u ekonomskom, stambenom i svakom drugom pogledu kako ne bi bile prisiljene vratiti se nasilniku i kako sustav penalizacije ne funkcionira jer brojni počinitelji ne budu kažnjeni. Bez strogih kazni, nema smanjenja stope nasilja. Bez edukacije djece i mladih i uvođenja obrazovanja za nenasilje, nema prevencije i poboljšanja stanja u budućnosti.

Prisutne je pozdravila predsjednica SDFŽ Dubrovnik Sele Vukotić, podsjetivši još jednom na važnost i ulogu žene u društvu. Uz mali domjenak i neizostavni cvijet poklonjen od muških kolega, poslana je poruka svim ženama našeg Grada i šire – Sretan vam Dan žena!!!

 

Forum žena SDP Dubrovnik

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *