Spektralno snimanje na kulturnoj baštini “Imaging a Future for the Past” – hiperspektralna obrada slike za analizu povijesnih dokumenta

177

Predavači i voditelji radionica:

Roger L Easton, Jr., Ph.D. Professor, RIT CIS, David W. Messinger, Ph.D.

Professor and Xerox Chair, RIT CIS i Tania Kleynhans, Associate scientist RIT CIS

 

18., 19. i 20. ožujka 2019.

 

  • 18. ožujka od 18 do 19.30 sati / Predavanje / Saloča od zrcala / Narodna knjižnica Grad (Od Puča 6)
  • 19. ožujka od 10 do 15 sati / Edukativna radionica / Znanstvena knjižnica DKD (Cvijete Zuzorić 4, III. kat) *
  • 20. ožujka u 10 sati / Okrugli stol / Znanstvena knjižnica DKD (Cvijete Zuzorić 4, III. kat)

 

(*Broj mjesta ograničen na 40 sudionika – obavezna rezervacija na e-mail: restauratori@dkd.hr )

 

Hiperspektralna obrada slike (HIS – hyperspectral imaging) smatra se sposobnim alatom za analizu izblijedjelih ili namjerno izbrisanih povijesnih dokumenata. Cilj ove suradnje je upotrebom modernih tehnologija razotkriti informacije sa često izbrisanih i prebrisanih rukopisa koji se nalaze u povijesnim objekatima s kulturnim značajem.

U procesu digitalizacije kulturne institucije poput muzeja i knjižnica sve se više usredotočuju na online prezentaciju svojih zbirki i istraživanja. HSI može pružiti visoko informativne slike koje omogućuju izravnu komunikaciju znanstvenih spoznaja sa znanstvenicima.

U suradnji s Rochester Institute of Technology Croatia (RIT), Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti (HAZU) u Dubrovniku i Znanstvenom knjižnicom Dubrovačkih knjižnica održat će se predavanje, edukativna radionica i okrugli stol pod imenom ”Imaging a Future for the Past” na kojem će se snimati moguća višeslojnost rukopisa pohranjenih u Znastvenoj knjižnic Dubrovačkih knjižnica.

Predavači i voditelji radionica: Roger L. Easton, Jr., Ph.D. Professor, RIT CIS,  David W. Messinger, Ph.D.  Professor and Xerox Chair, RIT CIS  i Tania Kleynhans, Associate scientist RIT CIS  koji će prikazati proces obrade rukopisa i tako svima omogućiti da vide kako se to radi, a uz to će moći i postavljati pitanja u vezi cijelog procesa.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *