Srđan Tripalo bio je žrtva splitskog fratra. Za index.hr je opisao užas kroz koji je prošao

440

INDEX je jučer objavio jezivu priču o žrtvi 78-godišnjeg fratra pedofila iz samostana svetog Frane u Splitu. Fratar koji, unatoč tome što se optužbe nižu, vjerojatno nikada neće ni dana provesti u zatvoru, čovjeka koji danas ima 38 godina počeo je zlostavljati kad je imao 13 godina, a sve je trajalo do žrtvine punoljetnosti.

Tada dječak koji se fratra bojao, a danas odrasli čovjek kojem je to zlostavljanje upropastilo život, sada nam je otkrio svoj identitet i ispričao sve o zlostavljanju do u detalj. Istu je ispovijest, osim Indexu, poslao i papi Franji.

Ime mu je Srđan Tripalo.

Kaže da nije mogao živjeti s tim da bi fratar mogao iz svega izaći neokaljan i da se sve protumači kao priča nekog narkomana koji se odlučio okoristiti uličnim pričama o pohotnosti tog fratra.

“Ako ja ne progovorim, fratar će ostati neokaljan”

“Rekao sam sebi, ako sad JA ne progovorim, ako u ovome trenu dok javnost važe istinu i dok mi se čini da će se fratar izvući neokaljan, a narkoman dobiti što zaslužuje, onda bolje da zauvijek šutim i prezirem samoga sebe što nisam imao hrabrosti iznijeti svoju priču na svjetlo dan”, započinje pismo Srđan Tripalo, žrtva splitskog fratra pedofila. 

Upozoravamo da je priča vrlo potresna i da nije lako čitati grozote koji je fratar radio Srđanu, no ovo otkrivanje istine o onome što se događalo u splitskom samostanu vjerojatno je jedina zadovoljština koju će Srđan i druge žrtve pedofila iz samostana svetog Frane dobiti.

Unatoč brojnim prijavama koje se nastavljaju gomilati, prošlo je previše vremena od počinjenja zlodjela pa je sve otišlo u zastaru i 78-godišnji fratar vjerojatno nikada neće odgovarati za to što je učinio.

Koliko je odvratno to što je učinio svjedoči ono što nam je napisala njegova žrtva. Srđan Tripalo. Prisjetio se najmračnijih trenutaka svog života i u detalje nam je opisao kako je sve počelo.

“Toga nesretnog dana krajem 1991. godine došao sam na njegov poziv (fratra koji ga je kasnije zlostavljao op.a.) u prostorije samostana Sv. Frane na splitskoj rivi. Dočekao me srdačno, veseo, nasmijan i pretjerano ljubazan tada 55-godišnji fratar, koji mi je dan ranije ponudio mjesto u crkvenom bendu. Hvalio se kako imaju najbolji bend u Splitu, kako mladi vole dolaziti na nedjeljne mise upravo radi njihovog benda i načina na koji oni interpretiraju poznate vjerske napjeve, nimalo uštogljeno, naprotiv, čak za to vrijeme previše moderno i živo u usporedbi s drugim crkvama”, započinje Srđan.

Priča ubrzo postaje mnogo gora.

“Napio me, skinuo i rekao da Gospodin u tome ne vidi grijeh. Svršio je po svom trbuhu”

“Nakon što mi je pokazao prostorije gdje je bend održavao probe i kad smo vidjeli opremu i instrumente kojima se koriste, pozvao me u svoju privatnu sobu na kolače. Kao dijete bio sam presretan što se to događa meni, što sam se toliko približio Crkvi. Osim kolača na stolu je bilo i nekoliko boca alkoholnih i bezalkoholnih pića, neki sokovi i opet neki viski ili konjak. Poželio sam sok jer alkohol nisam u životu još probao, i znao sam da mi moji roditelji to ne bi odobrili. On se nije s tim složio. Rekao je kako svaki pravi muškarac mora biti u stanju popiti koje piće i ostati pri sebi. Rekao je i kako Gospodin u tome ne vidi grijeh, da je grijeh samo u neumjerenosti, a on zna mjeru i nikada je ne prelazi. Natočio mi je jedno piće, eto, da barem ima s kime nazdraviti, makar ja to ne popio. Kucnuli smo čašama, nagnuli, i taj odvratni okus viskija se našao prvo u mojim ustima, što sam refleksno progutao da se ne bih osramotio pred njim i ispao ne-muškarac”, dio je žrtvine ispovijesti.

Ubrzo je sve počelo. Fratar pedofil zlostavljao ga je odmah isti dan, u istoj toj sobi u koju ga je odveo. Srđan danas ima hrabrosti da se vrati u taj trenutak i ispriča što se sve dogodilo.

“Nije prošlo puno vremena kad nam je natočio još jedno piće, jednako odvratno kao i prvo. Poznata priča za djecu; dva kao jedno, jedno kao nijedno… Dok mi se nije počela mutiti svijest.
Tad me polegao na  svoj krevet, kao da mi prođe malo omamljenost, da mogu kući doći normalan, legao pored mene zagrlivši me i mazeći me po bedrima, po stomaku, rukama, pričajući mi o Božjoj ljubavi prema nama, govoreći kako smo nas dvojica tako zagrljeni u Njegovim očima predivni, i kako je upravo taj fizički izričaj ljubavi prava potvrda iste pred Gospodinom. Nastavio je sve dok nije postigao željeni fiziološki učinak, moju erekciju, znajući da tu prestaje moj svaki dodir sa stvarnošću, znajući da tad može sa mnom omamljenim i uzbuđenim što god mu se prohtije. Navaljivao je usprkos mom uzmicanju i pokušajima da se oduprem, sve dok nismo bili potpuno goli, i dok nije došlo do njegovog orgazma. Svršio je po svome stomaku, držeći čvrsto moju ruku, koju je obavio oko svog penisa”, prepričava trenutke koji su mu se zauvijek urezali u sjećanje.

Odveo ga je pod tuš i rekao da nikome ne govori

Nastavlja da ga je nakon par minuta ležanja fratar odveo pod tuš.

“Uvjerio se da smo oboje potpuno čisti i da sam dovoljno priseban da odem svojoj kući, a da nitko ništa ne posumnja.  Rekao mi je: ‘Bilo bi jako ružno da nekome kažeš ovo što se dogodilo. Ljudi bi to krivo shvatili, osudili bi i tebe i mene i osramotili, a zašto, samo zbog prijateljske, Bogu drage ljubavi. Iz crkve me ispratio posramljenog, šokiranog, iskorištenog i sasvim samog”, priča.

Kaže da je fratar, koji je kako navodi, tada imao neku vrstu povlaštenog položaja, ustrajao na tome da ga zlostavlja, a pojasnio je i zašto.

index.hr

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *