Njega i zdravlje vaše mačke

687

Sigurno vam je poznata činjenica da mačke provedu pola svog života dotjerujući se. No stručnjaci procjenjuju kako mačke troše 15 % svog vremena na dotjerivanje, ali budući da one spavaju oko 15 sati dnevno, to se čini kao aktivnost koju rade non stop. Mačkama sjajan kaput nije samo ponos, nego i zdrava navika s mnogim prednostima. Ako promatrate mačke za vrijeme njihovog uređivanja, vidjet će te kako oni sebe počaste kupkom i masažom. Nekada znaju i odgristi svoje stare kandže, kako bi otkrile nove. Nakon toga može sebi lizati šape. Koje su tajne njihovog uspješnog uređivanja?

Zašto se mačke uređuju same?

Kada mačka opere svoj donji dio dlake, osim što čisti ona tako regulira i svoju tjelesnu temperaturu. Žlijezde znojnice na njihovim licima, analnom području i jastučićima na šapama ih ne hlade dovoljno. Ali kada polože slinu na svoje krzno, isparavanje ih štiti tokom vrućina. Također uredno krzno ih štiti zimi od hladnoće. Osim toga, kada mačka liže ranu, pomoću antibakterijskih svojstava u svojoj slini, može smanjiti rizik od infekcije. Uređivanje im pomaže da se lakše nose sa stresom, te potiče njihovu cirkulaciju i tonus mišića. I mačke kao i ljudi uživaju se njegovati.

Tipično mačje uređivanje

Svaka mačka ima svoj najdraži ritual, da li će početi od nosa ili ušiju, a zatim krenuti prema repu, ili će prvo početi lizati svoje šape potom polirati prsa. Proći će svaki dio svog tijela dokle može doći sa svojim jezikom. Jezik mačke je više kao spužva. Jezik im funkcionira kao češalj koji služi micanju prašine, parazita, krzna i mrtve kože. Sav taj nered koji mačke progutaju razgradi kiselina u želucu.

Zašto mačke uređuju jedna drugu?

Majke instiktivno svoje mlade uređuju kako bi im osigurale lakše disanje te kako bi uklonile posteljicu iz njihovog krzna. To uređivanje će trajati tijekom prvih tjedana. Majke nakon hranjenja čiste trbušno i analno područje mačićima kako bi uklonili otpad. Također ih uče kako se uređivati. Mačke uređuju jedni druge kako bi time iskazale zaštitu ili ljubav. Neka područja, kao što su uši ili vrh glave su teška za doseći jezikom, pa će se onda osloniti na drugu macu kako bi ona očistila to područje.

Kako vi možete pomoći mački u uređivanju?

Iako se one same uređuju, mačke bacaju veliku količinu dlaka koje treba svakodnevno četkati kako ne bi nastali čvorovi i kako bi dlaka bila meka i glatka. Mačke s kraćom dlakom treba četkati nekoliko puta tjedno, inače će progutati dlake. Svakodnevno trebate uređivati stare ili bolesne mačke koje nemaju nikakvog interesa za samo uređivanjem, ili teške mačke koje ne mogu dosegnuti sva mjesta. Ako je vaša mačka prljava, ili se uprljala slučajno, okupajte je u mlakoj vodi i u šamponu za mace ( šamponi za ljude isušuju kožu mačaka), a zatim ih isperite i osušite.

Pravi alati za uređivanje mačke

Kod uređivanja trebaju biti od nehrđajučeg čelika sa zaobljenim zubom, koje je dovoljno daleko kako bi se omogućilo uklanjanje prljavštine i izmeta i kako bi joj razmrsili krzno. Također su potrebni češljevi za buhe, koji zgrabe buhu iz mačje dlake, nakon toga četkom uklonite prljavštinu i stavite eteričnog ulja na kožu i u kosu. Ako mačka ima kratku dlaku, uređujte je svako nekoliko dana, ako ima dugu dlaku ili nije u mogućnosti voditi brigu o sebi uređujte je svaki dan. Njihove kanđe trebate urediti svako dva tjedna s pravom grickalicom za nokte. Ako vaša mačka ne želi surađivati, odvedite je veterinaru. Profesionalno uređivanje je također opcija ali to može biti skupo, a i vašoj mački će trebati vremena da se prilagodi na stranca.

macke.com.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *