Srebrni grb Općine Blato dobio Dom za starije i nemoćne osobe Majka Marija Petković

433

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Blata povodom blagdana sv. Vincence i 30. godina od ponovnog osnivanja općine, u četvrtak 27. travnja u velikoj dvorani Doma kulture dodijeljena su općinska priznanja. Među dobitnicima je Dom za starije i nemoćne osobe Majka Marija Petković koji je dobio skupno priznanje Srebrni grb Općine Blato, u znak zahvalnosti za 16 godina nesebičnog djelovanja svih njegovih djelatnika, osobito u izazovnom vremenu današnjice.

„Na prijedlog Samostana Družbe Kćeri Milosrđa Blato – Dom za starije i nemoćne osobe Majka Marija Petković. Dom je osnovan 1. studenog 2007. godine sa sjedištem u Blatu kao javna ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska, a sva osnivačka prava obavlja putem Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Predstavlja jedinstvenu organizacijsku cjelinu gdje se svi poslovi odvijaju pod neposrednim rukovođenjem ravnatelja doma. Temeljna usluga smještaja obuhvaća uslugu stanovanja, prehrane, brige o zdravlju, njege, socijalnog rada, fizikalne terapije, radne terapije, aktivnog provođenja vremena i radne aktivnosti, ovisno o utvrđenim potrebama i izboru korisnika. Usluga pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama ostvaruje se da korisnici sami odnosno njihove obitelji dolaze po tople obroke u dom. Usluga posudbe ortopedskih pomagala neizostavna je u životu lokalne zajednice. Intenzitet pružanja usluge starijim i nemoćnim osobama ovise o vrsti usluge, potrebama korisnika, odnosno o funkcionalnosti sposobnosti i zdravstvenom stanju korisnika“, stoji u obrazloženju nagrade. Navodi se i iz kojih sve krajeva ima korisnika u ovom domu te o razlozima smještaja. Prosjek godina sadašnjih korisnika je 83, a čak trinaest korisnika ima više od 90 godina. O njima brine 35 zaposlenika, kapacitet ustanove je 79 ležajeva. Svakim danom je sve više upita za smještaj. Misija doma je pružiti kvalitetnu uslugu, brojne su aktivnosti koje dom pruža i on je u proteklih 16 godina nastojao biti „topli dom osobama treće životne dobi“.

„Ovo je nagrada za veliki broj ljudi koji su za ovo zaslužni“, kazala je ravnateljica Doma Slavica Bošković koja je primila nagradu te zahvalila Družbi Kćeri Milosrđa koja ih je predložila za nagradu te svima onima koji su prepoznali njihov rad i daju mu stalnu podršku. Spomenula je i bivše ravnateljice, djelatnike i djelatnice kao i korisnike i njihove obitelji te sve donatore kao i sve one s kojima surađuju.

Srebrni grb je ravnateljici Bošković uručio načelnik Općine Blato Ante Šeparović.

Na prijedlog Viteškog udruženja Kumpanjija Blato Zlatni grb Općine Blato dodijeljen je Meri Cetinić kao znak zahvalnosti za ostvarene uspjehe kojima je obilježila hrvatsku glazbu, bez čijeg autorskog rada, glasa, talenta ne može se zamisliti glazbena prošlost kao i za njenu promociju Blata u zemlji i svijetu. Na prijedlog Kluba dobrovoljnih davatelja krvi – Srebrni grb Općine Blato – pojedinačno priznanje dodijeljeno je Marinu Žuveli kao znak priznanja i zahvalnosti za višestruko darovanu krv te promicanje dobrovoljnog darivanja krvi.

Župni zbor pod ravnanjem s. Danijele Škoro izveo je na kraju himnu sv. Vincence.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *