Stižu pljuskovi i olujna bura, upaljen je žuti alarm za cijelu zemlju

206

VRUĆINA neće biti ni idućih dana, piše HRT. Danas će diljem zemlje biti kiše, ponegdje će pljuskovi biti i obilniji.

Za cijelu zemlju upaljen je žuti meteoalarm.

Zapuhat će bura, prolazno jaka pa i olujna kako će se preko naših krajeva premještati veća količina vlažnog i nestabilnog zraka sa sjeverozapada. Pri tlu će na vrijeme utjecati polje malo sniženog tlaka zraka.

Na istoku unutrašnjosti sutra promjenjiva naoblaka, uz koju će mjestimice biti kiše, lokalno i pljuskova praćenih grmljavinom. Iako će vjetar veći dio dana biti slab promjenjiva smjera, uz pljusak može kratkotrajno biti pojačan. 

Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati u odnosu na jučerašanju, dok će u središnjim predjelima danju biti malo niža. Izmjenjivat će se razdoblja sa suncem i kišom. Ponegdje pljuskovi mogu biti i izraženiji, odnosno u kratko vrijeme može pasti veća količina kiše, uz prolazno pojačan vjetar, a ne može se isključiti ni tuča.

Na zapadu zemlje obilniji pljuskovi

Jakih i obilnijih pljuskova bit će i na zapadu zemlje, vjerojatnije u prvom dijelu dana, i to posebno prema otvorenome moru i na otocima. Jugo će na sjevernom Jadranu tijekom jutra okrenuti na buru, većinom umjerenu do jaku, no uz nevere udari vjetra mogu biti i olujni. Zatim će bura poslijepodne još malo oslabjeti, a bit će i duljih sunčanih razdoblja.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije glavnina kiše, pljuskova i grmljavine očekuje se sredinom dana. Lokalno će biti i jačeg nevremena, s kojim, osim veće količine kiše u kratko vrijeme, može biti i prolazno pojačanog vjetra pa i tuče. Jugo će sredinom dana okrenuti na buru, prolazno i pojačanu. Temperatura zraka malo niža od današnje.

Mjestimična kiša i pljuskovi, moguće i izraženiji, na krajnji će jug stići uglavnom u poslijepodnevnim satima. Također će jugo brzo okrenuti na buru i sjeverozapadnjak, a kratkotrajno će biti i pojačanog vjetra.

Od sutra sunčano

Od nedjelje će prevladavati sunčano vrijeme, no i dalje ne potpuno stabilno pa će uglavnom duž obale te u Istri biti ponekog pljuska. Bura će ponovno u noći na ponedjeljak biti jaka, na udare ponegdje i olujna, a zatim će postupno slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. Uz obilje sunca danju postupno toplije, no samo je ponegdje 30°C moguće u utorak.

I u unutrašnjosti neće biti vruće, a s obzirom na to da će se promjenjivo vrijeme nastaviti, mjestimice će biti kiše ili ponekog pljuska, posebice u nedjelju. Puhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku zemlje sjeverozapadni vjetar.

IZVOR: index.hr

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *