Stručnjaci otkrivaju: Ove sireve možete jesti čak i ako imate visoki kolesterol

536

Vjerojatno ste čuli za izreku “može, ali u malim količinama”. To se, naravno, odnosi na sve namirnice pa i sir. Naime, većina sireva ima više zasićenih masti i natrija, što nije najbolji izbor ako imate visok kolesterol. Ipak, ako ste zabrinuti zbog svog kolesterola, to ne znači da bi sir trebao biti isključen s vašeg jelovnika, piše Eatthis.

Mnoge vrste sireva imaju više masti i kolesterola, poput parmezana ili plavog sira. Dobra vijest je da su ovi sirevi također bogati i izrazitog okusa, tako da vam ne treba puno da biste uživali. Međutim, ako tražite sir koji biste svakodnevno jeli i uživali u većim porcijama—posebno ako imate visok kolesterol—u nastavku ćete pronaći sireve koji su, prema dijetetičarima, bolje opcije.

Mozzarella

“Uvijek govorim svojim klijentima svih dobi da je sir nevjerojatan dodatak prehrani jer sadrži proteine koji pomažu u izgradnji mišićne mase, a kalcij i vitamin D pomažu u izgradnji i održavanju kostiju tijekom cijelog života”, objašnjava Jim White, RDN, ACSM EX-P, vlasnik Jim White Fitness and Nutrition Studios.

Mozzarella ima malo zasićenih masti i kolesterola u usporedbi s mnogim drugim vrstama sireva. Cheryl Mussatto MS, RD, LD, klinička dijetetičarka u Cotton O’Neil Cardiac Rehab i autorica knjige The Nourished Brain, također voli mozzarellu—ali radije se odlučuje za svježu, djelomično obranu vrstu.

“Ovaj ukusni sir sadrži korisne aktivne kulture, poput Lactobacillusa, koji je odličan za zdravlje crijeva. “Također pomaže smanjiti upalu, što je idealno za zdravlje krvnih žila i srca”, kaže Mussatto i dodaje da voli svoju mozzarellu u Caprese salati, kao i u fritaji od špinata i sira.

Zrnati sir

“Zrnati sir može biti izvrstan izbor za zdravlje kardiovaskularnog sustava jer je bogat proteinima i ima malo masti”, objašnjava Amanda Sauceda, vlasnica The Mindful Gut.

Sauceda također preporučuje odabir uzgojenog svježeg sira kako biste imali koristi od živih, aktivnih kultura za svoj crijevni mikrobiom, za koji istraživanja pokazuju da je povezan sa zdravljem srca.

Feta sir

Leslie Bonci, vlasnik Active Eating Advice by Leslie Bonci, preporučuje feta sir zbog nižeg udjela zasićenih masti u usporedbi s većinom sireva.

Osim toga, Bonci kaže da bogat okus fete znači da ga možete ga općenito koristiti u svojim jelima, ali i dalje uživati u nevjerojatnom okusu. Obogatite salate izmrvljenom fetom, uparite je s voćem ili dodajte neke namirnice na tanjur miješanjem fete sa svježim cherry rajčicama.

Obrana ricotta

Još jedan sir koji Bonci preporučuje je djelomično obrana ricotta jer daje “19 miligrama kolesterola po 1/4 šalice i 3,5 grama zasićenih masnoća, što ga čini nižim od drugih sireva.”

Bonci objašnjava da djelomično obrana ricotta daje kremast okus, što je čini odličnim dodatkom tjestenini umjesto gustog vrhnja, a može se i mazati umjesto krem sira za povećanje proteina i smanjenje ukupne masti i zasićenih masti.

Nekoliko načina na koje Bonci uživa u korištenju ricotte uključuje dasku od ricotte prelivenu povrćem i maslinama ili tučenu s bobičastim voćem za ukusan kremasti desert koji ima manje zasićenih masnoća u usporedbi sa sladoledom.

poslovni.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *