“Stručnjaci zbog neznanja isključili dosadašnjeg zakupca kojem su htjeli pomoći”

1819
Priopćenje koje potpisuje gradski vijećnik Maro Kristić, prenosimo u cijelosti:
Kad te nesposobnost dovede u neprilike ili kada zbog financijske nepismenosti isključiš onoga kome si htio pomoći.
Ovih dana glavna dnevnopolitička tema su javni natječaji za davanje u zakup poslovnih prostora koje su proveli i provode UTD Ragusa d. d., i Zaklada Blaga djela te insinuacije o namještanju istih. Dok je Zaklada Blaga djela krajnje netransparentno, ali s puno više umješnosti maksimalno iskoristila blagdansko ozračje i fleksibilan zakonski okvir da bi zaštitila postojeće zakupce svojih prostora, UTD Ragusa se u pokušaju da napravi isto u najmanju ruku propisno osramotila, ali i izložila potencijalnim problemima.
Uopće nije sporno da je u slučaju javnog natječaja za davanje u zakup Restorana Dubravka na Pilama UTD Ragusa kao zakupodavac pokušala dodatno normirati uvjete natječaja u namjeri da zaštiti postojećeg zakupca od moguće konkurencije odnosno istu svede na minimum te da istog prvenstveno poštedi od potencijalnog reketa. Tako su pored standardne zakonske klauzule o pravu prvenstva u “javni” natječaj ugradili još neke osigurače među kojima se ističe klauzula o visini prihoda, jer ozbiljne tvrtke koje u kontinuitetu ostvaruju više od 25 milijuna kuna poslovnih prihoda godišnje se time ne bave. Za takve stvari služe novoosnovane tvrtke koje se nakon što obave prljavi posao u pravilu ugase odnosno pošalju u stečaj.
Dakle, ideja o ugrađivanju prihodovnog cenzusa kao uvjeta da bi netko mogao sudjelovati na natječaju za ozbiljne i zahtjevne poslove, a upravljanje objektom kao što je Restoran Dubravka to svakako jest, uopće ne mora biti loš instrument, ali samo ako ima za cilj unaprijediti razinu kvalitete usluge koja se tamo pruža. Osobno smatram kako dosadašnji zakupac jako kvalitetno radi taj posao i bilo bi mi žao da ga zbog nečije nesposobnosti zamijeni netko tko će taj posao možda raditi lošije. Ipak su Pile recepcija Grada i jako je važno da sve što se tamo radi bude na najvećoj mogućoj razini. To znaju i stručnjaci koji su radili na pripremi natječaja pa su se u namjeri da dodatno zaštite dosadašnjeg zakupca dosjetili klauzule o visini poslovnih prihoda kako bi isključili možebitnu lokalnu konkurenciju, ali i smanjili mogućnost reketa od strane onih koji bi se javili na natječaj sa nerealno visokom zakupninom samo kako bi skupo prodali svoje odustajanje.
Na žalost, umjesto da klauzula o visini poslovnih prihoda posluži svom primarnom cilju, ona ih je dovela u iznimno neugodnu situaciju. Naime, analizirajući financijske rezultate potencijalnih konkurenata procijenili su kako bi poslovni prihodi u visini od 25 milijuna kuna i više godišnje za 2019, 2020 .i 2021. godinu trebali biti dovoljni da bi isključili potencijalnu konkurenciju. Na žalost, pritom su previdjeli da se u poslovne prihode ne ubrajaju državne subvencije koje su poslodavcima isplaćivane za vrijeme pandemije u svrhu očuvanja zaposlenosti. I tako su stručnjaci napravili pravni presedan i zbog neznanja isključili dosadašnjeg zakupca koji je uredno podmirivao sve svoje obaveze i kojem su htjeli pomoći. Zato ne treba očekivati da će dosadašnji zakupac otići u Uskok, a još manje da će gradonačelnik sugerirati da se sada poništi natječaj, jer time bi se on nepotrebno izložio. Sve će završiti na način da se na objavljeni natječaj neće javiti nitko, ili u slučaju da se netko i javi taj iz nekog razloga neće ispuniti formalne uvjete iz natječaja, a u novom natječaju će proraditi naknadna pamet. Zabrinjavajuća nesposobnost s obzirom da bi UTD Ragusa uskoro trebala početi upravljati velikim nekretninskim portfeljom koji uključuje i sve nekretnine koje su trenutno u vlasništvu TUP-a.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *