Studentski teatar Lero „Dubrovačka sijela“ Josipa Berse u Godini čitanja

410

Studentski teatar Lero nastavlja sa svojim podsebnim programima u okviru  manifestacije Godina čitanja 2021. Na svojoj drugoj izvedbi iz ciklusa Čitanje Grada, Lerovci će čitati Dubrovačka sijela Josipa Berse iz njegove knjige Dubrovačke slike i prilike (1800.-1880.), (OMH Dubrovnik, 2002.) i to fragmente iz VI. poglavlja ovog vrijednog povijesnog i spomenarskog štiva. Nakon četiri scenska čitanja Butiga na Stradunu iz knjige Nade Skatolini Pripovijesti o Gradu, ovo je drugi Lerov program kojemu je cilj populariziranje zajedničkog čitanja ali i prepoznavanja nekih identifikacijskih dubrovačkih književnih pa i baštinskih tragova s ciljanim izborom književnih djela i autora. Izvedbe su, uz pridržavavanje potuepidemioloških mjera,  na Lerovoj sceni u Lazaretima 24. lipnja 2021. u 19  i 20 sati. 

Pripremio i izabrao: Davor Mojaš / Scenografija i tehnička realizacija: Mato Brnjić / Kostimografija: Zjena Glamočanin & Dubravka Lošić / Uvodna glazba: Petar Obradović / Ton i svjetlo: Antonio Ljubojević / Video: Rela Petric / Grafičko oblikovanje: Nora Mojaš / Produkcija i organizacija: Ksenija Medović

Čitaju: Jasna Held, Ksenija Medović, Zvončica Šimić, Barbara Damić, Rela Petric

 Josip Bersa, pisac i arheolog (1862.-1932.). Brat je skladateljâ Blagoja i Vladimira te kipara Bruna. Osnovnu školu i klasičnu gimnaziju (do 1880.) polazio je u Dubrovniku. Potom je u Grazu upisao medicinu, ali se uglavnom bavio pjesništvom. Nezadovoljan studijem, vratio se u Zadar, gdje je radio kao financijski službenik te nastavnik na gimnaziji, a zatim u Arheološkom muzeju kojemu je bio i ravnatelj. Umirovljen je 1927. na dužnosti konzervatora. Bavio književnošću, kulturno-povijesnim radom i arheologijom. Dubrovačke slike i prilike su memoarsko djelo iz kulturne, društvene i političke povijesti Dubrovnika 19. stoljeća.

 

Dubrovačke slike i prilike su anegdotično-memoarsko djelo iz dubrovačkog života od 1800. do 1880.; djelo živo, lijepo, zanimljivo i poučno. Oživljuje nam u plastičnim slikama zadnje časove i trzaje starog republikanskog Dubrovnika i dolazak novog vremena i novih prilika. U njima vidimo i osjećamo društveno previranje, tiho umiranje jednog društva i vremena, izmjenu naraštaja, uklapanje dubrovačke posebnosti u opću hrvatsku narodnu zajednicu. Redaju se pred našim očima događaji, pojave i ljudi minulih dvaju vjekova. Otkrivamo zanimljive i važne podatke za kulturnu, socijalnu i političku povijest, a sve to upleteno u anegdotično-memoarski oblik, koji sa svojom raznolikom građom, kako nam sam Bersa lijepo kaže, ‘ne spada u pravu povijest, ali je prati u korak, pa je s više godišta i upotpunjuje i osvjetljuje.“( Iz predgovora prvom izdanju)

Premijerna izvedba 24. lipnja 2021. u 19 i 20 sati na Lerovoj sceni  u Lazaretima.

Program je ostvaren uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvarske.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *