Sukob liječnika i ministarstva: ‘Čestitam, mislim da sada imamo više mrtvih nego u ratu’

322

Leonardo Bressan iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine kazao je kako nisu dobili detaljne upute o antigenskim testiranjima koja bi se trebala provoditi u ordinacijama, dok mu je tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić rekao kako će upute brzo doći. Bressan je prozvao ministra Vilija Beroša zbog upravljanja pandemijom.

– Je li netko negdje nešto objavio – ja zahvaljujući ovoj epidemiji nemam vremena surfati po internetu jer se moram baviti realno bolesnim pacijentima – rekao je Bressan u HRT-ovoj emisiji U mreži prvog.

– Nije to tek tako, onako već kao gotova priča da će se početi od ponedjeljka. Mislim da srljamo u vrlo opasnu situaciju razbuktavanja novih žarišta kroz naše ordinacije u širenju takve zaraze – dodao je Bressan.

–  Na prvom mjestu u ovoj emisiji htio bih čestitati Ministarstvu, ministru i svim njegovim suradnicima na uspješnoj borbi protiv ove epidemije, jer smo sad, zahvaljujući takvom upravljanju krizom, prema broju umrlih, mislim, prekoračili čak i broj poginulih u Domovinskom ratu- – rekao je Bressan.

Tajnik u Ministarstvu SIlvio Bašić je uzvratio rekavši da onaj koji hoće nešto napraviti nađe način, a onaj koji neće – nađe razlog.

– Zahvaljujući medijima, danas se informacije šire eksplozivno brzo i hvala Bogu da je tako jer svi građani dobiju informacije upravo na pravo vrijeme. Tako je bilo i sada – rekao je Bašić.

– Jasne upute će vrlo dobro doći. Kolegu Bressana, koji kaže da nema vremena surfati, podsjetit ću da je njegova obaveza da ujutro pogleda službene obavijesti koje mu dođu na kompjuter, tako da on jako dobro zna svoje obaveze i isto tako će ih ispuniti – dodao je.

Epidemiologinja iz HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić rekla je da je do sada u velikoj većini u upotrebi bio PCR test jer je s njim počelo, bio je prvi test koji se koristio za dijagnostiku COVID-a, a kasnije su došli brzi antigenski testovi.

– Sada, kada smo vidjeli da imamo puno veći broj oboljelih, kapaciteti su ograničeni i ne mogu se svi na vrijeme testirati PCR testom, uvela se ova strategija jačeg naglašavanja da se koriste i testovi za samotestiranje i za brzi antigenski test u svim ovim preporukama i koracima koji su preporučeni – rekla je Blažić.

24sata.hr

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *