Šutnja podržava nasilje

1037

Šutnja podržava nasilje

I tebe se tiče

Vrijeme je blagdana i obiteljskih okupljanja. Nažalost nisu sve obitelji takve sreće da u njihovim domovima u ove dane vlada mir i ljubav. Blagdansko ozračje, kao i vrijeme pandemije kojoj svjedočimo zadnje dvije godine za neke obitelji znači strah od povećanog nasilja.

Svaki pojedinac mora biti svjestan da se nasilje ne smije prešutjeti, jer nasilje nije prihvatljivo ponašanje, moramo ga prijaviti te time pomoći žrtvama. Žrtve često zbog traume i straha ne znaju kome se obratiti u takvim situacijama, stoga smo svi mi odgovorni pomoći i reagirati na vrijeme.

Već neko vrijeme je u funkciji besplatna i anonimna linija Nacionalnog pozivnog centra koja je dostupna 24/7 na području cijele Republike Hrvatske. Pozivom na 116 006 pozivatelji ostvaruju emocionalnu podršku, dobivaju pravne i praktične informacije te kontakte organizacija civilnog društva i institucija u kojima mogu ostvariti svoja prava.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji postoji privremeno sklonište za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji, a projektom Josipov dom uspostavit će se i trajno sklonište. 

Josipov dom nosi ime po Sv. Josipu, zaštitniku obitelji i bit će sigurna luka i utočište žrtvama nasilja.

Projekt „Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji – Josipov dom“ provodi Dubrovačko-neretvanska županija, uz potporu Caritasa Dubrovačke biskupije kao projektnog partnera te Regionalne agencije DUNEA kao stručne pomoći.
Osim buduće uspostave trajnog skloništa i skrbi izvan vlastite obitelji, aktivnosti EU projekta „Josipov dom“ obuhvaćaju pružanje usluga savjetovanja i pomaganja, osnaživanja i motiviranja te pružanja podrške ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji koje mogu biti i žene s invaliditetom, zatim aktivnosti jačanja kapaciteta stručnjaka koji rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji te aktivnosti vezane uz podizanje svijesti javnosti o pravima žrtava nasilja u obitelji i negativnim posljedicama obiteljskog nasilja.
Projekt traje do kolovoza 2023., a ukupna vrijednost projekta je 11,7 milijuna kuna, od čega je 85% osigurano iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a 15% bespovratnih sredstava iz proračuna Republike Hrvatske.

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *