SUTRA U LAZARETIMA Svečano otvorenje izložbe “Dubrovački krovovi: šetnja kroz prošlost“

194

Svečano otvorenje izložbe “Dubrovački krovovi: šetnja kroz prošlost“, biti će u petak 22. travnja 2022. u 19 h u Lazaretima, u 3. i 4. lađi.

Projekt RE DU TILE – Dubrovački krovovi bavi se povijesnim razvojem i značajem kupe kanalice za Dubrovnik i njegovu okolicu. Na izložbi će se prikazati povijest razvoja kupe kanalice (kao prvog oblika krovnog crijepa u Europi nakon rimskih imbrexa i tegula), povijest njezine proizvodnje u Kuparima, način izrade kanalice,  klasifikacija njenih različitih tipova te aktualna fotodokumentacija krovova sjeverne strane Grada. Pored toga, predstavit će se prikupljene fotografije krovova koje su kroz projekt dostavili građani, a odnose se na razdoblje od 1920-tih do potresa 1979. godine.

Autorice izložbe su: Kristina Kojan Goluža, Vasilija Todorović, Dora Mihaljević, Gloria Loborec, Antonia Kunjašić, Viktorija Žuvela i Romana Ficović.

Izložba je nastala u suradnji sa Zavodom za obnovu Dubrovnika, Dubrovačkim muzejima, Franjevačkim samostanom u Dubrovniku, DPDS, UPUK “Baština”, Dubrovačkim vatrogascima i Općinom Župa Dubrovačka.

Realizaciju izložbe financijski su poduprli Caboga Stiftung i Studentski zbor Sveučilišta u Dubrovniku.

Izložba će biti otvorena do 2. svibnja 2022.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *