Svečano otvaranje 12. hrvatskog festivala pekmeza džema i marmelade

497

Dvanaesti po redu Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade otvoren je u petak 27.09.2019. u srcu Dubrovnika, u  organizaciji Udruge Deša  – Dubrovnik, društvenog poduzeća DEŠA Pro d.o.o. u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – županijskom komorom Dubrovnik. 

Festival je svečano otvorio zamjenik župana, Joško Cebalo uz pozdravnu riječ pročelnika Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Grada Dubrovnika. 

Na Držićevoj poljani u prekrasnim nošnjama, svoje proizvode prezentiralo je 20-ak malih proizvođača slatkih delicija iz cijele Hrvatske. Osim izložbeno prodajnog karaktera manifestacije, organizirano je i ocjenjivanje proizvoda u četiri kategorije: za najbolji pekmez, marmeladu, džem i extra džem.

Stoga su naši vrijedni partneri Zavod za mediteranske kulture, Sveučilišta u Dubrovniku, proteklog tjedna imali pune ruke posla, proveli su analize pristiglih uzoraka voćnih proizvoda svrstanih u četiri kategorije: džem, ekstra džem, pekmez i marmelada. Po propisanim metodama određivani su im udjeli ukupnih šećera, kao osnovnog parametra koji je propisan Pravilnikom o voćnim džemovima,  i pH vrijednost.

Peteročlana stručna komisija je u Laboratoriju za senzorna ispitivanja Zavoda za mediteranske kulture kušala i ocijenila svaki uzorak, a nagrađeni su proizvodi iz sve četiri kategorije koji su senzorski najbolje ocjenjeni i koji su zadovoljili propisane kriterije.

Festival je svečano otvorio zamjenik župana, Joško Cebalo uz pozdravnu riječ pročelnika Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Grada Dubrovnika. 

Medalje su dodijeljene po kategorijama džem, ekstra džem, pekmez i marmelada. Od ukupno 46 primljenih uzoraka sljedeći su uzorci ocijenjeni najboljima:

Kategorija DŽEM

ZLATNA MEDALJA

Džem od suhe smokve        OPG Suzana Mihac, Velika Gorica

SREBRENA MEDALJA

Džem trešnja            OPG Fani Pjević, Župa dubrovačka

Džem pipun s limunom        OPG Ivica Matijević, Koločep

BRONČANA MEDALJA

Džem marelica            OPG Halambek, Staro Petrovo selo   

Kategorija EKSTRA DŽEM

ZLATNA MEDALJA

Ekstra džem od dubrovačke ljute naranče    Deša Pro d.o.o., Dubrovnik

SREBRENA MEDALJA

Ekstra džem smokva                OPG Protić Sanja, Blato

BRONČANA MEDALJA

Ekstra džem limun                OPG Protić Sanja, Blato

Kategorija PEKMEZ

ZLATNA MEDALJA

Pekmez marelica        OPG Ivica Matijević, Koločep

SREBRENA MEDALJA

Pekmez od šljive        Zadruga Provita, Prozor – Rama

BRONČANA MEDALJA

Pekmez od šipka        Zadruga ProVita, Prozor – Rama

Kategorija MARMELADA

ZLATNA MEDALJA

Marmelada naranča        OPG Ivica Matijević, Koločep

SREBRENA MEDALJA

Marmelada klementina        OPG Ivica Matijević, Koločep

BRONČANA MEDALJA

Marmelada narančin        OPG Fani Pjević, Župa dubrovačka

Čestitamo svim sudionicima i pobjednicima! Ukoliko želite probati najbolje pekmeze, džemove i marmelade dođite na Držićevu poljanu ( iza Katedrale), Festival traje do nedjelje 29. rujna do 17 h, a organiziran je uz financijsku podršku Grada Dubrovnika, Dubrovačko neretvanske županije i Turističke zajednice Dubrovnik.


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *