SVETI MARTIN: VOJNIK, BISKUP I MONAH

324

Sveti Martin, katolički je svetac, rođen u Savarii 316. Bio je biskup grada Toursa i prvi svetac koji nije bio mučenik, a ima svoj liturgijski blagdan.

Sveti Martin zaštitnik je Francuske, a njegov se blagdan slavi 11. studenog, na dan njegovog pogreba.

Martin je djetinjstvo proveo uz oca u vojnom garnizonu u Paviji, jer mu je otac bio rimski tribun. Unovačili su ga u carsku gardu, a predaja kažeda je susreo jednom prosjaka koji je tražio milostinju, a Martin, kako nije imao novaca, odrezao je polovicu svog vojničkog plašta i zagrnuo siromaha. Sljedeće je noći usnio samoga Gospodina koji mu je govorio: „Ovim me je plaštom zaogrnuo Martin.“

Martin se nakon vojne službe, zaredio za egzorcista. Posvetio se kontemplativnom životu u samostanu, bio izabran za biskupa grada Toursa. Govorilo se kako je bio vojnik na silu, biskup po dužnosti, a monah po izboru. Organizirao je dobrotvorne akcije, bio uvijek blizu siromašnima, progonjenima. Zaštitnik je vinara, vinogradara, vojnika, konjanika, izliječenih alkoholičara, Švicarske papinske garde, Belog Manastira, Dugog Sela i Virja.

Čestitamo svim Martinima i Martinama imendan, Martinje, za kojega se u skladu s običajima i tradicijom za slavlje peče guska, a tijekom slavlja krsti mlado vino.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *