SVJETSKI DAN VEGANA: Dobra veganska prehrana zadovoljava sve potrebe ljudskog organizma

46

Veganstvo proizlazi iz latinske riječi vegetus, što znači svjež, zdrav i pun života ili homo vegetus, što znači tjelesno i mentalno zdrava osoba, koja ima uravnotežen filozofski smisao za život. Riječ vegan formirao je Donald Watson, 1944.u Leicesteru u Engleskoj, koji je s još nekoliko članova Vegeterijanskog društva želio osnovati u društvu podskupinu vegeterijanaca koji ne konzumiraju ni mlijeko ni mliječne proizvode. Kako je taj prijedlog bio odbijen, Watskon osniva Vegansko društvo, koje zagovarapotpuno biljnu prehranu, isključujući meso, ribu, jaja, mlijeko i mliječne proizvode i med. Veganstvo označava filozofiju i način života koji isključuje sve oblike okrutnosti i iskorištavanja životinja za hranu, odjeću ili bilo koju drugu svrhu. Vegani su protiv korištenja kozmetike i lijekova ispitivanim na životinjama, protive se zoološkim vrtovima i cirkusima, promoviraju udomljavanje životinja.

Često se postavlja pitanje vegeterijancima, a pogotovo veganima: „A što onda jedeš?“ Veganska prehrana temelji se na žitaricama, voću, povrću, algama, mahunarkama. Dobra veganska prehrana zadovoljava sve potrebe ljudskog organizma.

Svjetski dan veganstva obilježava se 1.studenog, a utemeljila ga je 1994. Louise Wallis, tadašnja predsjednica britanskog Veganskog društva. Ovaj stil života sve je rašireniji, a u Hrvatskoj trenutno ima preko 160 000 vegeterijanaca i vegana. 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *