Tajna njegovane i lijepe kose

467

Na izgled kose najviše utječu genetika i njega. No, jedan od važnijih faktora za zdravu kosu isto je tako i izbalansirana prehrana. Pojedini nutrijenti od ključne su važnosti za zdravlje kose, kože i noktiju.

Proteini

Kako su proteini osnovni gradivni elementi kose, logično je da je dovoljan unos proteina od iznimne važnosti za zdravu dlaku.

Vitamin A

Sebum koji luče lojne žlijezde kože glave sprječava isušivanje kose i skalpa, ali za njegovo stvaranje neophodan je vitamin A. Zbog toga je važno da u vašoj prehrani budu u dovoljnoj mjeri zastupljene namirnice koje obiluju ovim vitaminom.

Vitamini B-grupe

Pridonose dobroj prokrvljenosti kože glave te održavaju kosu jakom. Za zdravu kosu najbitniji su niacin, pantenol, folna kiselina, vitamini B6 i B12. B-kompleksom obiluju jaja, piletina, riba, integralne žitarice i zeleno lisnato povrće.

Vitamin C

Na više načina pridonosi zdravlju kose. Najprije potpomaže apsorpciju željeza dok istodobno sudjeluje u stvaranju kolagena koji kosu čini sjajnijom te potiče njezin rast.

Vitamin E

Dovoljan unos namirnica bogatih vitaminom E pomoći će u zaštiti kose i kože od sunca, hladnoće i prijevremenog starenja.

Željezo

Niska razina željeza u krvi može izazvati opadanje kose. Ovim mineralom bogate su sljedeće namirnice: crveno meso, piletina, riba, zeleno lisnato povrće, leća, suhe marelice, sjemenke sezama, suncokreta i bundeve.

Dnevno.hr

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *