TJEDNI PREGLED: Ishodovana građevinska dozvola za obnovu ljetnikovca Gučetić – Lazarević, još jedna zgrada dobila bespovratna sredstva za energetsku obnovu…

346

Provodi se još jedna aktivnost Plana upravljanja, istraživanje nosivog kapaciteta do kraja godine

Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika i Lučka uprava Dubrovnik potpisali su danas Sporazum sa Sveučilištem u Dubrovniku o znanstveno-stručnoj suradnji u istraživanju i razvoju.

Riječ je o istraživačkim aktivnostima koje su od strateškog značaja za postizanje održivog i uravnoteženog razvitka grada i izradi dokumentacije sukladno Planu upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a. Između ostalog, provest će se istraživanje vezano za nosivi kapacitet, diversifikaciju turističkog proizvoda, procjenu troškova i koristi kruzing turizma, nakon čega će na temelju analiza i stručnih studija Sveučilište izraditi i nacrt prijedloga Strategije integriranog upravljanja održivim turizmom grada Dubrovnika.

Gradonačelnik Mato Franković, koji je u ime Grada Dubrovnika potpisao Sporazum, istaknuo je kako će ova suradnja donijeti dodanu vrijednost svim naporima koje Dubrovnik, kroz svoj projekt Respect the City i provedbu Plana upravljanja, ulaže u postizanje održivog turizma i boljeg života za svoje građane.

U ime Sveučilišta Sporazum je potpisao rektor prof. dr. sc. Nikša Burum, u ime Turističke zajednice direktor Miro Drašković te u ime Lučke uprave Dubrovnik ravnatelj Blaž Pezo.

Sporazum je potpisan za razdoblje do 31. prosinca 2026. godine, a njegov sadržaj prethodno je prihvaćen na prošlotjednoj 22. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Ukupno je vrijedan 300.000 eura, od čega 237.000 eura sufinanciraju Grad Dubrovnik u udjelu 50%, Turistička zajednica 40% i Lučka uprava 10%, dok preostalih 62.500 eura sufinancira Sveučilište.

Navedena istraživanja nastavak su aktivnosti provedbe Plana upravljanja temeljem kojeg su već provedene brojne odrednice poput odluka o regulaciji buke u povijesnoj jezgri, organizaciji dostave, dodjele stanova za mlade obitelji i nove škole u zidinama, osiguravanja većih sredstava Zavodu za obnovu, veće uključivanje građana kroz participativno budžetiranje i Vox-populi, pokrenute izrade planova te komunalnih i zelenih projekta.

 

BUDUĆI DRUŠTVENO-KULTURNI CENTAR MOKOŠICE Ishodovana građevinska dozvola za obnovu ljetnikovca Gučetić – Lazarević

Ishođena je građevinska dozvola za cjelovitu obnovu i revitalizaciju ljetnikovca Gučetić – Lazarević u Rijeci dubrovačkoj jednom od najvrjednijih i najreprezentativnijih kompleksa ladanjske arhitekture iz 16. stoljeća, a njegovom skorom revitalizacijom cilj je razviti svojevrstan društveno-kulturni centar za sve stanovnike Mokošice i posjetitelje Dubrovnika.

Sukladno izrađenom glavnom projektu od strane Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba, predviđena je rekonstrukcija ljetnikovca na način da zgrada, koja je u trenutačno lošem stanju očuvanosti, dobije javnu i društvenu namjenu. U njoj će biti smješten i budući Memorijalni centar Ruđera Boškovića, slavnog dubrovačkog znanstvenika, te će prostor imati i edukacijsku funkciju, gdje će se građanima i posjetiteljima omogućiti uvid u brojnu znanstvenu, obrazovnu i istraživačku građu.

Istovremeno, ova će revitalizacija biti usmjerena na osiguravanje višenamjenskog korištenja raspoloživih prostora u različite svrhe, ponajprije za uspostavu interaktivnih i inovativnih interpretacijskih sadržaja u svrhu promoviranja vrijednosti ove kulturne baštine – obitelji Gučetić i samog ljetnikovca.

Sveukupnim uređenjem višestoljetnog zdanja bogate prošlosti, očuvat će se koncept ladanjskog sklopa, kao i njegov kontakt s vrtnim površinama i prostorom u neposrednoj blizini ljetnikovca, a revitalizacijom renesansnog vrta i sanacijom ogradnih zidova ponudit će se sasvim novi reprezentativni ambijent. U istočnom dijelu sklopa izgraditi će se nova građevina koja će služiti kao spremište i formirati parkiralište s deset mjesta (od čega dva za osobe sa invaliditetom) kao otvoreni prostor koji će se povezati s novoprojektiranim javno-edukacijskim parkom.

Za realizaciju projekta bit će nužno voditi se konzervatorskim smjernicama i uputama kako bi se u potpunosti omogućila optimalna valorizacija arhitektonskih, prostornih i kulturnopovijesnih vrijednosti.

Podsjetimo, Zavod za obnovu Dubrovnika vodi projekt obnove ljetnikovca Gučetić – Lazarević, a  po dovršetku izrade izvedbenog projekta koji će uslijediti, financiranje izvođenja radova obnove cijelog kompleksa planira se prijaviti na europske fondove.

 

DOMOUPRAVA DUBROVNIK D.O.O. I VIŠESTAMBENA ZGRADA U TRNOVIČKOJ ULICI Još jedna zgrada dobila bespovratna sredstva za energetsku obnovu

Stambenoj zgradi na adresi Trnovička 2 dodijeljeno je 219.658,85 eura bespovratnih sredstava u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava “Energetska obnova višestambenih zgrada”. Tako je u Dubrovniku na adresi Trnovička 2 u travnju 2024. godine planiran početak energetske obnove višestambene zgrade, a sve u cilju povećanja energetske učinkovitosti višestambene zgrade: toplinska izolacija ravnog krova iznad grijanog prostora, toplinska izolacija vanjskih zidova grijanog dijela i zamjena dijela postojeće stolarije novom.

Planirani rezultati energetske obnove koju će izvesti tvrtka Capitalis d.o.o. pod nadzorom tvrtke Graf d.o.o., osigurati će uštedu potrebne toplinske energije za grijanje od 66,69% te primarne energije od 43,20%.

Smanjenje emisije CO2 nakon obnove iznosilo bi 8,83 tona/godišnje. Zgrada bi se nakon obnove svrstala u iznimno povoljan B energetski razred po godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje.

Procjena cjelokupne investicije iznosi 361.548,52 eura, a bespovratna sredstava dodijeljena su u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava “Energetska obnova višestambenih zgrada” koji je prethodno objavilo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Grad Dubrovnik sufinancirao je izradu projektne dokumentacije u iznosu od 85% opravdanih troškova, odnosno 2.792,16 eura čija je izrada bila preduvjet za prijavu na Poziv.

Podsjetimo kako je Upravni odjel za europske fondove Grada Dubrovnika u travnju objavio Javni poziv za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu postojećih višestambenih zgrada na području Grada Dubrovnika za 2023. godinu, koji je dostupan na poveznici niže, te se pozivaju zaineresirani da se putem ovlaštenih upravitelja zgrade i prijave.

JAVNI POZIV

 

POTVRĐENI POZITIVNI UČINCI GOSPODARSKIH TOKOVA Održana 16. sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore Dubrovnik

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Antonela Svilarić prisustvovala je danas u hotelu Adria na 16. proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Dubrovnik.

Uz pročelnicu Svilarić ovoj sjednici nazočili su i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić,  zamjenik župana Joško Cebalo,  savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore Branimir Kos i direktor Turističke zajednice Grada Dubrovnika Miro Drašković, dok je sjednicom predsjedala predsjednica Županijske komore Dubrovnik, Nikolina Trojić.

Okupljenim gospodarstvenicima, poduzetnicima i predstavnicima trgovačkih društava s područja najjužnije hrvatske županije, predsjednica ŽK Dubrovnik Nikolina Trojić ovom je prilikom predstavila rezultate gospodarskih i ekonomskih kretanja za proteklo razdoblje. Istodobno, prezentirani su aktualni trendovi u različitim sektorima gospodarskih grana, izazovi i prepreke poput nedostatka radne snage i potrebe za povećanjem primanja zaposlenika, obzirom na činjenicu kako se ti segmenti snažno održavaju na kvalitetu usluge i ponude. Usuglašeno je, kako  poseban fokus treba usmjeriti na očuvanje pozitivnih pokazatelja i trenutnog stanja u djelatnostima, pružiti podršku poslodavcima i zaposlenicima kroz niz aspekata, kako bi konačan uspjeh bio zadovoljavajuć i učinkovit za sve dionike i destinacije, poglavito kada se radi o turizmu.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako rezultati daju dobru perspektivu za uzlet gospodarskih tijekova. Pohvalu je uputio brojnim poduzetnicima i gospodarstvenicima u razdoblju COVID krize, gdje su, kako je naglasio, pokazali svu svoju žilavost, želju za suradnjom i htijenje za oporavkom. Spomenuo je i snažnu ulogu Vlade Republike Hrvatske koja je s paketom mjera za pomoć likvidnosti tvrtki i za održavanje zaposlenosti, dokazala kako vjerno stoji uz njih kao neizostavna potpora. Dotaknuo se župan Dobroslavić benefita koje je Dubrovniku i županiji donio Pelješki most i prometna povezanost, koja je okosnica za budućnost i ključ  za nove prilike, rast i ugled odredišta.

Prednosti i rješavanje sporova arbitražom pred Stalnim arbitražnim sudištem pri HGK, u ovoj je prilici predstavio savjetnik predsjednika HGK Branimir Kos, osvrnuvši se u svom izlaganju na pravne postulate i moduse kada je riječ o gospodarstvenicima i rješavanju značajnijih poslovnih problema.

 

Delegaciju japanskog parlamenta primio Gradonačelnik Franković

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sastali su se danas u gradskoj vijećnici s delegacijom japanskog parlamenta odnosno članovima Zastupničkog doma koje je predvodio predsjednik stalnog odbora za zemlju, infrastrukturu, transport i turizam, Minoru Kihara.

Sastanku je nazočio i Nj.E. g. Iso Masato, veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj, kao i predstavnici iz Ministarstva za zemlju, infrastrukturu, transport i turizam. Od predstavnika Grada Dubrovnika ovom susretu prisustvovali su pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin, pročelnica Upravnog odjela za turizma, gospodarstvo i more Antonela Svilarić i direktor Turističke zajednice Grada Dubrovnika, Miro Drašković.

Sudionicima sastanka predstavljene su brojne aktivnosti gradske uprave čije je djelovanje posebno usmjereno na održivost destinacije i odgovorno upravljanje kroz strateški projekt Poštujmo Grad. Gradonačelnik je istaknuo činjenicu kako je Dubrovnik postao predvodnik održivog turizma, sklada i mjere na Mediteranu, stavljajući u središte prvenstveno kvalitetu života stanovnika, nezaboravan doživljaj svih posjetitelja, smanjivajući istovremeno probleme prekomjernih gužvi i negativnih konotacija vezanih uz danas, svjetski prepoznatu destinaciju.

„Ovaj grad nismo dobili u nasljeđe da ga iskoristimo, eksploatiramo i zadržimo samo za sebe, nego smo ga dobili u nasljeđe da o njemu brinemo, skrbimo i predamo ga mladim generacijama na daljnje korištenje“, naglasio je gradonačelnik Franković u ovoj prigodi dodavši kako je cilj vodstva grada i svih dionika u turizmu učiniti stanovnike zadovoljnim, a gostima ponuditi jedinstveno iskustvo.

Poseban interes japanska delegacija iskazala je za detaljnija pojašnjenja o rješenjima i mjerama koje je Grad Dubrovnik poduzeo kada je riječ o implementaciji održivih postavki i impozantnoj obnovi i revitalizaciji Dubrovnika nakon Domovinskog rata, koji je obilježen uništavanjem spomeničke i kulturne baštine od strane agresora.

U kontekstu alata koji su ponudili široku lepezu mogućnosti i trajanja, gradonačelnik Franković dotaknuo se aplikacije za predviđanje broja posjetitelja Dubrovnik Visitor, koja koristi strojno učenje kao posebnu granu umjetne inteligencije, procijenjujući broj ljudi na području povijesne jezgre i kontaktne zone grada Dubrovnika na odabrani dan. Prezentirao je digitalizirani sustav Dubrovnik Pass, ključ koji otvara vrata najznačajnijim atrakcijama grada omogućavajući vlasniku kartice brojne popuste, uštede u novcu kroz razne pogodnosti i posjet kulturno–povijesnim znamenitostima. O cjelovitoj obnovi govorio je gradonačelnik Franković pridavši posebno priznanje Zavodu za obnovu Dubrovnika, svim lokalnim i nacionalnim stručnjacima koji su svojim znanjem i voljom pomogli da ovaj grad oživi, izdigne se iz ruševina i postane omiljeno odredište putnika.

Japanska delegacija predvođena predsjednikom stalnog odbora za zemlju, infrastrukturu, transport i turizam zahvalila je izaslanstvu Grada Dubrovnika na susretu, razgovoru, razmjeni promišljanja i korisnih iskustava, kazavši kako je bilatelarna suradnja Hrvatske i Japana oduvijek izvrsna, plodonosna i može znatno unaprijediti politike koje će zajednice i narode povezati.

 

POTPISAN UGOVOR Rekonstrukcijom Biskupskog dvora osigurat će se 122 nova vrtićka mjesta

Grad Dubrovnik i Dubrovačka biskupija (Svetišta Blažene Gospe od Milosrđa) sklopili su danas ugovor kojim se prostor Biskupskog dvora i okolnog dvorišta u Gospinom polju namjenjuje za prostore dječjeg vrtića i jaslica, na razdoblje od 12 godina. Raspoloživi kapaciteti dostatni su za smještaj šest vrtićkih i jedne jasličke grupe, ukupno 122 djece. Nakon potrebne prilagodbe i prenamjene prostora, za koju je potrebno ishoditi građevinsku dozvolu, ovaj objekt bi mogao početi s radom za godinu i pol.

U ime Grada Dubrovnika ugovor je potpisao gradonačelnik Mato Franković, a u ime Svetišta Blažene Gospe od Milosrđa upravitelja fra. Miljenko Vrabec. Gradonačelnik Franković zahvalio je dubrovačkom biskupu Roku Glasnoviću, koji je također prisustvovao potpisivanju ugovora, na suradnji u ovom projektu, koji će riješiti značajan dio smještaja djece u gradske vrtiće.

Troškovi rekonstrukcije namjeravaju se sufinancirati kroz bespovratna sredstva Ministarstva znanosti i obrazovanja, prijavom na Poziv  ‘Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova’. Potrebno je obaviti radove temeljite rekonstrukcije objekta površine cca 1000 m2 i prilagodbe novoj namjeni, a koji obuhvaćaju statičku sanaciju, obnovu krova, izradu fasade, ugradnju lifta, novu organizaciju unutarnjeg prostora, priključak objekta na javnu kanalizaciju, nove instalacije, novi sustav grijanja i hlađenja, ugradnju sustava protupožarne zaštite. Troškovi se procjenjuju na oko dva milijuna eura.

U međuvremenu, Grad Dubrovnik kontinuirano radi na osiguranju dodatnih prostornih kapaciteta u dječjim vrtićima te bi za nadolazeću pedagošku godinu trebala biti spremna dva nova vrtićka prostora na području Grada, koja će moći primiti 88 djece. U prostoru Studentskog centra u DOC-u uredit će se površina od oko 200 metara četvornih gdje će se osigurati uvjeti za smještaj tri manje vrtićke grupe, ukupnog kapaciteta 40 djece. Postupak javne nabave za izvođenje radova adaptacije i uređenja je u tijeku. Dio prizemlja Gospodarskog centra u Solitudu površine 690 metara četvornih prenamijenit će se za potrebe dječjih jaslica i to za četiri jasličke skupine ukupnog kapaciteta do 48 djece. Potrebne preinake u prostoru, sukladno ugovoru o zakupu, izvest će zakupodavac, a radovi su već započeli.

 

Predstavnici Grada Dubrovnika na svečanoj proslavi Dana Grada Metkovića

U povodu obilježavanja Dana Grada Metkovića i proslave Blagdana svetog Ilije, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin sudjelovali su u večernjim satima na svečanoj sjednici gradskog vijeća, na kojoj se, u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, saborskog zastupnika i u ime Grada Dubrovnika gradonačelnik prigodno i obratio.

Uputio je tako čestitke na brojnim ostvarenim postignućima gradskoj vlasti, istaknuvši kako je zahvaljujući naporima Metković doživio procvat i značajan iskorak usmjeren prema kvaliteti života svih svojih stanovnika.

“Gospodarska i socijalna politika pokazala se ključnom ovdje u Metkoviću kroz proteklo razdoblje, poglavito kada je riječ o očuvanju prirodnih i kulturnih dobara te podrške svim poljoprivrednicima i gospodarstvenicima.  Kvalitetno i pametno korištenje sredstava iz europskih fondova, Metkoviću i Dolini Neretve dali su i daju novu snagu i priliku za realizaciju infrastrukturnih projekata, inovativne razvojne investicije i ulaganja. Uspjeh neka bude i dalje sveprisutna motivacija lokalnoj vlasti za daljni rad na stabilnosti, prosperitetu, sigurnoj budućnosti i blagostanju. Držim potrebnim za spomenuti u ovoj prilici strateški projekt izgradnje Pelješkog mosta, kao povijesne investicije koja je hrvatskom jugu osigurala neprocijenjive razvojne mogućnosti, koji osim prometne povezanosti donose trajne ekonomske, turističke i trgovinske benefite. Dugoočekivani je to projekt i san mnogih generacija na koji s ponosom svi zajedno trebamo gledati. Na ovom velebnom pothvatu treba zahvaliti Vladi Republike Hrvatske, upravi Hrvatskih cesta i svim ostalim akterima koji su ostavili svoj trag radeći neumorno na tome da postanemo i teritorijalno integrirani u europsku zajednicu naroda”, riječi su gradonačelnika Frankovića upućene uvaženim gostima i svim stanovnicima.

U ozračju proslave Dana Grada posebne čestitke iskazao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i dubrovački gradonačelnik  dobitnicima godišnjih nagrada i javnih priznanja, za sav njihov doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Metkovića u Domovini i izvan nje.

Na ovom svečanom događaju sudjelovali su i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture gospodina Tomislav Mihotić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i njegov zamjenik Joško Cebalo,  pročelnica  Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Žaklina Marević i izaslanik zapovjednika Flote Hrvatske ratne mornarice pukovnika Darko Arapović.

 

Raspisana javna nabava za radove na uređenju prostora Studentskog centra u DOC-u za potrebe dječjeg vrtića

U prostoru Studentskog centra u DOC-u uredit će se površina od oko 230 metara četvornih gdje će se osigurati uvjeti za smještaj tri vrtićke odgojno obrazovne skupine ukupnog kapaciteta 39 djece, što je sukladno državnom pedagoškom standardu.

Grad Dubrovnik pokrenuo je 20. srpnja postupak javne nabave za izvođenje građevinsko instalaterskih radova na uređenju prostora Studentskog centra u DOC-u za potrebe dječjeg vrtića. Procijenjena vrijednost radova je 130.000 eura bez PDV-a, dok je krajnji rok za dostavu ponuda 9. kolovoza 2023. godine do 10:00 sati.

Adaptacija prostora radi se u postojećim gabaritima bez konstruktivnih zahvata na objektu, a pri tome se zadržavaju svi postojeći vanjski otvori. Radovi obuhvaćaju građevinsko obrtničke radove na novoj unutarnjoj organizaciji prostora, izgradnju dva sanitarna čvora za potrebe djece vrtićkog uzrasta, novu elektroinstalaciju, hidrantsku mrežu te sustav vatrodojave.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik kontinuirano radi na osiguranju dodatnih prostornih kapaciteta u dječjim vrtićima te bi za nadolazeću pedagošku godinu, osim navedenog, trebao biti spreman i vrtićki prostor u dijelu prizemlja Gospodarskog centra u Solitudu površine 690 metara četvornih koji će se prenamijenit za potrebe četiri jasličke skupine ukupnog kapaciteta do 48 djece.

Osim toga, Grad Dubrovnik i Dubrovačka biskupija (Svetišta Blažene Gospe od Milosrđa) sklopili su ugovor kojim se prostor Biskupskog dvora i okolnog dvorišta u Gospinom polju namjenjuje za prostore dječjeg vrtića i jaslica, na razdoblje od 12 godina. Raspoloživi kapaciteti dostatni su za smještaj šest vrtićkih i jedne jasličke grupe, ukupno 122 djece. Nakon potrebne prilagodbe i prenamjene prostora, za koju je potrebno ishoditi građevinsku dozvolu, ovaj objekt bi mogao početi s radom za godinu i pol.

 

Započeli radovi uređenja prostora koji će omogućiti novih 58 mjesta u Dječjim vrtićima Dubrovnik

Nakon što je Gradsko vijeće Grada Dubrovnik odobrilo sklapanje ugovora o najmu Dječjim Vrtićima Dubrovnik s tvrtkom DB-KANTUN d.o.o., sukladno potpisanom ugovoru započeli su radovi adaptacije i uređenja novog vrtića u zgradi poslovnog prostora Gospodarskog centra u Solitudu.

Planirani dovršetak svih radova i opremanja, sukladno propisanim pravilima i visokim predagoškim standardima, je u rujnu 2023., a sve s ciljem kako bi u što skorijem roku sva neupisana djeca dobila svoje mjesto u Dječjim vrtićima Dubrovnik.

Projekt obuhvaća uređenje dodatnih kapaciteta za smještaj pet skupina za 58 djece. U okviru ugovora o zakupu, osim samog prostora s namjenom dječjeg vrtića, od 690 metara kvadratnih, ugovoreno je i 12 parking mjesta te vanjski prostor površine 55 metara kvadratnih s namjenom uređenja dječjeg igrališta.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik kontinuirano radi na osiguranju dodatnih prostornih kapaciteta u dječjim vrtićima te bi za nadolazeću pedagošku godinu, osim navedenog, trebao biti spreman i vrtićki prostor u DOC-u, čime će se osigurati da se sva neupisana djeca s novom pedagoškom godinom upišu u Dječje vrtiće Dubrovnik.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *