TJEDNI PREGLED: PET GODINA MANDATA Predstavljeni brojni značajni projekti, kreću radovi na pješačkom prijelazu na Nuncijati, pokrenuta javna nabava za projektiranje i gradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Petka…

285

PET GODINA MANDATA Predstavljeni brojni značajni projekti

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u povodu pet godina mandata u Lazaretima je predstavio najznačajnije realizirane projekte ove gradske uprave u tom razdoblju, ali i brojne investicije i aktivnosti koje su u tijeku. Među završenim kapitalnim projektima istaknuo je novu osnovnu školu na Montovjerni, pročistač pitke vode, cestu Most dr. Franja Tuđmana-Osojnik, Dubrovačku stanogradnju u Mokošici, studentski dom, novi vrtić Palčica I, dječji vrtić „Mala kuća“, dječji vrtić u Zatonu, cestu Kliševo-Mrčevo, tri nova parkirališta u Novoj Mokošici, Lazarete obnovljene EU sredstvima, energetske obnove škola Lapad, Ivana Gundulića, Marina Držića, nove prostore Državnog arhiva, oborinsku odvodnju u Vukovarskoj ulici, kao i Šetnicu Nika i Meda Pucića.

Jedno od glavnih postignuća u posljednjih pet godina, istaknuo je gradonačelnik, stjecanje je nove imovine. Interesi grada i građana zaštićeni su kupnjom većinskog paketa dionica UTD Raguse, preuzimanjem vlasničkog udjela nad Lukom Dubrovnik i u konačnici kupnjom društva TUP d.d. Grad sada gospodari iznimno vrijednim prostorom u kojem će se u skoroj budućnosti razviti cijeli niz dodatnih javnih sadržaja.

Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo što je Grad preuzeo ljetnikovac Kabogu, Vilu Čingriju te tvrđavu Imperijal u kojoj će Muzej Domovinskog rata raditi u puno boljim uvjetima. Izdvojio je i naplatu potraživanja od Excelse za Žičaru, ali i rješavanje pitanja poput ‘pošasti bankomata’, koje je jedino Dubrovnik uspio riješiti.

Naglasio je gradonačelnik i važnost ulaganja u sportske objekte poput novog nogometnog terena u Gospinom polju, judo dvoranu u Mokošici, obnovljen ex-hotel Stadion te novu dvoranu za borilačke sportove kao i brojna obnovljena, ali i novoizgrađena dječja i druga igrališta.

Među završenim projektima, kazao je također gradonačelnik Franković, važno mjesto zauzima i povijesno čišćenje te obnova stare dubrovačke kanalizacije, završetak prve faze sanacije Grabovice, kao i obnovljen parking Gradac.

Kako bi se približila osnovnom cilju, Gradu po mjeri građana i uravnoteženoj kvaliteti života svih građana, ova gradska uprava snažno se oslanja na bespovratna sredstva iz fondova Europske unije. Istaknuo je i kako je u posljednjih pet godine za gradske projekte osigurano više od milijardu kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, s ciljem da se do kraja 2025. povuče nove tri milijarde kuna iz EU fondova. U ovom trenutku, više od 40 projekata je pripremljeno i spremno za financiranje.

U tijeku su ili pri kraju izvedbe i brojni drugi projekti koji će podići kvalitetu života u gradu poput rekonstrukcije Lapadske obale, gradnja doma umirovljenika u Gružu, škole u Ulici Ilije Sarake u povijesnoj jezgri te gradnja Groblja Dubac.

Gledajući u budućnost, izdvojio je nastavak realizacije projekta Dubrovačke stanogradnje i to u Solitudu, gradnju azila za nezbrinute životinje, nadogradnju OŠ Mokošica, multifunkcionalnu dvoranu u Gospinom polju, kao i centar za pružanje usluga u zajednici, a brojni drugi projekti su također u fazama projektiranja.

Prezentaciji su nazočili zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Blaž Pezo, vijećnici Pero Vićan i Željko Raguž i pročelnici gradskih upravnih odjela.

„Bez ovakve potpore, promišljanja grada i pogleda u budućnosti sve ovo što smo napravili u posljednjih 5 godina ne bi bilo moguće – rekao je gradonačelnik Franković zahvalivši se svima prisutnima.

Predstavnici Grada Dubrovnika u Bad Homburgu povodom 20. godišnjice prijateljstva

U prigodi obilježavanja dvadesete godišnjice prijateljstva između Grada Dubrovnika i Bad Homburga, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž posjetili su njemački grad prijatelj. U posjetu su boravili i počasni građanin grada Bad Homburga Niko Pavlović, predstavnici Folklornog ansambla “Linđo” s ravnateljem Vlahom Kljunkom, JVP Dubrovački vatrogasci uz zapovjednika Stjepka Krilanovića te u ime Turističke zajednice Grada Dubrovnika Božo Burić.

U Vatrogasnoj postaji Bad Homburga, u čast prijateljstva dugog dva stoljeća, priređena je danas Njemačko–hrvatska večer koju je uveličao nastup FA “Linđo”.

Prijem izaslanstva Grada Dubrovnika priređen je u gradskoj vijećnici Bad Homburga u petak, nakon čega je održana svečanost dodjele Večernjakove domovnice, godišnje nagrade koja se dodjeljuje najuspješnijim Hrvatima koji žive izvan granica svoje domovine.

Tom prilikom predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica obratio se svim prisutnima iskazavši pritom zadovoljstvo zbog partnerstva i izvrsne suradnje koja traje dugi niz godina.

“Ova obljetnica dugogodišnjeg prijateljstva ujedno je i jedna od najznačajniijih hrvatskih iseljeničkih manifestacija koja okuplja brojne predstavnike hrvatskih zajednica ovdje u Njemačkoj, kao i ostalih udruga i klubova različitih usmjerenja. Današnji dan poseban je i dokazuje mogu slobodno kazati neraskidivu vezu između Grada Dubrovnika i Bad Homburga još od razdoblja Domovinskog rata u kojem je Hrvatska pretrpjela iznimna stradanja i štete materijalne prirode. U tim teškim i okrutnim danima, ali i onim postratnim snažna je bila uloga njemačkog grada Bad Homburga, ali i gospođe Olge Stoss koja je svojim doprinosom i humanitarnim zalaganjem pokazala veliko srce i za što joj je u konačnici dodijeljena Nagrada Grada Dubrovnika. Njezina težnja za solidarnošću i empatijom kao i zamjetna odlučnost gospođe Stoss i danas su vrijedni našeg divljenja”, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Potrebica.

Osvrnuo se i na brojne realizirane projekte koji su, kako je naglasio, dokaz plodonosne suradnje i interesa za upoznavanjem te stvaranjem novih inicijativa posebice u kontekstu razmjene mladih, organiziranja   edukativno – zabavnih, sportskih i glazbenih programa. Zahvalio se predstavnicima Grada Bad Homburga i gospođi Olgi Stoss na potpori koji su pridonijeli značajnim ostvarenjima usmjerenim prema djelatnostima dubrovačkog kraja.

“Upravo zahvaljujući dobrotvorki Olgi Stoss na Osojniku je 2018. otvoren vatrogasni dom za koji je prikupljeno 1,7 milijuna kuna. Zahvaljujući nesebičnosti i angažiranosti gospođa Stoss imenovana je kumom prvog dubrovačkog vatrogasnog broda “Orlando” nabavljenog 2019. godine u svrhu bolje opremljenost interventnih službi na moru. Spomenut ću i značajnu donaciju u iznosu od 514 tisuća kuna od strane udruge „Kroatienhilfe Hochtaunus“putem koje je Ženski učenički dom Paola di Rosa dobio nove solarne panele” dodao je Potrebica.

Svoje obraćanje završio je riječima zahvale prema svima koji su ulagali napore u pogledu njegovanja prijateljstva, očuvanja odnosa i produbljivanja veza kojim se osiguravaju i promiču kvalitetni odnosi između Hrvatske i Njemačke.

PROVEDBA PLANA UPRAVLJANJA – Marijana Manenica odabrana za predstavnicu GK Gruž-Lapad-Montovjerna

Održana je četvrta u nizu radionica za izbor jednog predstavnika iz Gradskih kotara Gruž, Lapad, Montovjerna u Izvršni odbor Upravljačke komisije Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „Starim gradom Dubrovnikom“. Predstavnica koja je jednoglasno odabrana jest Marijana Manenica.

Za izbor predstavnika u Izvršni odbor Plana upravljanja preostale su još dvije radionice. Radionica za izbor predstavnika privatnog sektora, cehova i drugih strukovnih organizacija koje predstavljaju dionike privatnog sektora održati će se u utorak 7. lipnja 2022. godine.

Druga radionica s predstavnicima udruga civilnog društva planirana je za četvrtak 9. lipnja. Obje radionice održat će  se u prostorijama DURA-e, na adresi Branitelja Dubrovnika 15, s početkom u 18 sati.

Za navedene dvije završne radionice raspisani su javni pozivi koji su dostupni na službenoj web stranici Grada Dubrovnika i na linku u nastavku.

Gradonačelnik na konferenciji ”Ponovni uzlet avioturizma”

Dubrovnik je aviodestinacija i kretanja na aviotržištu su nam izuzetno bitna, kazao je gradonačelnik Mato Franković na današnjem otvorenju konferencije ”Ponovni uzlet avioturizma”, koja se održava u Lazaretima, u organizaciji Dubrovačkog vjesnika i Slobodne Dalmacije. Na konferenciji je sudjelovala i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac koja je u ovoj prigodi kazala kako je Hrvatska povezana s više od 460 linija sa 131 gradom, a Grad Dubrovnik s više od 60 međunarodnih destinacija od New Yorka do Dubaija i to govori da se Dubrovnik i jug vraćaju na kartu kao važna aviodestinacija.

Govoreći o oporavku turizma nakon pandemije i pripremama koje su dovele do ponovnog rasta brojki, gradonačelnik Franković istaknuo je brojne aktivnosti koje su odrađene u tom vremenu, među kojima i otvorenost za goste iz SAD-a, zahvaljujući koordinaciji Vlade i gradske uprave, u trenutku kada su sve druge granice u Europi za njih bile zatvorene.

”Kao rezultat svega toga godinu kasnije imali smo dvije direktne linije iz SAD-a prema Dubrovniku, nakon više od 30 godina Dubrovnik i New York povezani direktnim letom. Takve se stvari ne događaju slučajno i zahvaljujem na sjajnoj koordinaciji koju smo imali u tim teškim vremenima”, kazao je gradonačelnik Franković. U vrijeme kada su se dogovarale ove sezonske linije s američkim zrakoplovnim kompanijama United Airlines i Delta Air Lines, Dubrovnik je odrađivao i snažnu promotivnu kampanju na tržištu SAD-a što je rezultiralo velikom brojem dolazaka američkih gostiju.

Gradonačelnik Franković zahvalio je vodstvu Zračne luke Dubrovnik koji su s puno razumijevanja za potrebe turizma iznalazili načine povezivanja Dubrovnika s važnim nam destinacijama, prije svega s britanskim tržištem, ali i neumorno radeći na realizaciji američke veze.

Istaknuo je i važnost koncepta održivosti u turizmu, koji je i osnovna okosnica programa ‘Poštujemo Grad’, a kojim se, nakon napisa o ”smrti Dubrovnika” i prekomjernom turizmu, željelo poslati poruku svijetu o održivosti Dubrovnika, promjeni vizije, načina upravljanja i zaustaviti trend po kojem se turizam samo događa.

”Naša ključna figura je građanin Dubrovnika, jer ako su zadovoljni stanovnici bit će zadovoljni i naši gosti. U tom smo smislu prvi pristupili udruženju cruisera CLIA-i i dogovorili maksimalno dva cruisrera u gradu istovremeno. Ovdje moram zahvaliti i ravnatelju Lučke uprave Blažu Pezu koji je imao puno razumijevanja za takvu odluku jer nije kao prioritet stavio kunu više za Lučku upravu nego da sve skupa dobro funkcionira i da riješimo postojeći problem. Dubrovnik je umalo upao u zamku davanja Luke u koncesiju privatnom koncesionaru kojem bi profit zasigurno bio ispred potreba građana. Mi moramo kontrolirati more jer tako upravljamo dubrovačkim turizmom”, zaključio je gradonačelnik i istaknuo kako je mjerilo uspjeha u turizmu za Dubrovnik kvaliteta pružene usluge, a ne isključivo brojke dolazaka i noćenja.

Sastanak ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac s predstavnicima turističkog sektora

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je danas u ACI Marini Dubrovnik sastanak s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave te predstavnicima turističkog sektora na području Dubrovačko-neretvanske županije, a na temu budućih turističkih projekata iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti NPOO za javnu i privatnu infrastrukturu. Na sastanku na kojem se razgovaralo i o tijeku  turističke sezone sudjelovao je i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima.

Govoreći o investicijama u turizmu, ministrica Brnjac predstavila je Nacionalni plan oporavka i otpornosti, naglasivši kako je završeno e-savjetovanje za javnu turističku infrastrukturu te ovaj tjedan kreće savjetovanje i za privatnu turističku infrastrukturu. Razgovaralo se i o sredstvima višegodišnjeg financijskog okvira koji će biti namijenjen resursu turizma, kao i drugim aktivnostima koje je Ministarstvo turizma i sporta zajedno s Hrvatskom turističkom zajednicom poduzelo u pripremi turističke sezone.

Gradonačelnik Franković zahvalio se ministrici Brnjac na dolasku i na dobrim vijestima za turistički sektor.

„Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osigurana su značajna sredstva s ciljem povećanja kvalitete infrastrukture na području jedinica lokalne i regionalne samouprave. Grad Dubrovnik je u okviru poziva kroz bazu podataka već prijavio 13 projekata, a nakon što se natječaji raspišu, onda će ih segmentirano prijavljivati, onako kako natječaji budu dostupni“, naglasio je gradonačelnik Franković.

Sudionici sastanka osvrnuli su se i na protekle dvije godine, znatno obilježene koronakrizom i brojnim izazovima, a rečeno je da turističke aktivnosti sada idu u dobrom i kvalitetnom smjeru. Naglašeno je kako je, usporedno s 2019. godinom prije globalne pandemije, postignuto 65% turističkog prometa.

„Nakon zdravstvene i financijske krize, u tijeku je rat u Ukrajini, a na turističko tržište bitno utječe i značajno povećanje cijena svih energenata, ali i poskupljenje brojnih proizvoda. Sve su to izazovi koji su pred nama, ali zahvaljujući značajnom utjecaju Vlade, uistinu možemo samo izraziti zadovoljstvo s postignutim“, naglasio je ovom prigodom gradonačelnik Franković.

Gradonačelnik se osvrnuo i na zračnu povezanost, naglasivši kako je iznimno značajna linija s New Yorkom te, kako je rekao, nastavlja se trend dolaska poljskog tržišta koji trenutno raste suprotno očekivanjima. Izrazio je uvjerenje kako će se sezona odraditi uspješno, na zadovoljstvo svih građana, brojnih gospodarskih subjekata i javne uprave.

Kreću radovi na pješačkom prijelazu na Nuncijati

Sutra, 9. lipnja 2022. godine (ukoliko vremenske prilike dopuste) započet će radovi na izgradnji i uređenju nogostupa na državnoj cesti na Nuncijati, što je preduvjet za označavanje pješačkog prijelaza te ugradnju semafora i odgovarajuće opreme za ovaj pješački prijelaz.

Ovo je prva faza radova koji bi trebali biti završeni do 26. lipnja, a planirano je da svi preostali radovi, uključujući ugradnju semafora i iscrtavanja pješačkog prijelaza na Nuncijati, završe do kraja mjeseca lipnja. Novi pješački prijelaz sa semaforima smjestit će se istočno od postojećeg ulaza u naselje Nuncijata kod spoja državne ceste D8 i Ulice Đura Basaričeka te će se dodatno urediti i spoj ceste s ovom ulicom, odnosno prilagoditi postojeći skalini.

Za vrijeme trajanja radova vrijedit će privremena prometna regulacija, prolaz će biti omogućen naizmjenično jednom prometnom trakom, uz regulaciju semaforima. Kako bi se što manje utjecalo na protok prometa, radovi će ujutro kretati oko 8 sati i 30 minuta, nakon vršne jutarnje gužve te će se po završetku dnevnih radova oko 16 sati uklanjati privremena prometna signalizacija.

Na ovaj način Grad Dubrovnik riješit će dugogodišnji problem stanovnika Nuncijate koji nisu imali adekvatno označen prijelaz preko ceste koja prolazi rubnim dijelom naselja i koja je pod ingerencijom Hrvatskih cesta. Na inicijativu Grada i u dogovoru s Hrvatskim cestama, Grad Dubrovnik financirao je prometni elaborat kojeg je izradio Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te ishodio potrebne suglasnosti, a financirat će i građevinske radove, dok će Hrvatske ceste financirati potrebnu opremu i signalizaciju.

Gradonačelnik u Saboru o uvrštenju prijedloga Grada u novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama: Cilj je urediti promet prema potrebama građana

Gradonačelnik Grada Dubrovnika i saborski zastupnik Mato Franković sudjeluje u radu 11. sjednice Hrvatskoga sabora gdje je u tijeku rasprava o Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama u drugom čitanju.

Gradonačelnik Franković tijekom rasprave zahvalio je Vladi Republike Hrvatske i nadležnom Ministarstvu unutarnjih poslova na prihvaćanju prijedloga Grada Dubrovnika o uvrštenju termina „zona prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni“ u konačan tekst Zakona o kojem će Sabor glasati u petak.

-„Stavak 106. članka 2. Zakona omogućit će Gradu Dubrovniku, ali i drugim hrvatskim povijesnim  gradovima pod zaštitom UNESCO-a, uvođenje organizacije i kontrole prometa s fokusom na građane i njihove potrebe“, rekao je gradonačelnik uz zahvalu.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić u odgovoru je kazao kako je takav prijedlog Grada Dubrovnika bio posve opravdan zbog nužnosti zaštite vrijednog kulturno-povijesnog naslijeđa.

Definiranje zone prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama neophodno je kako bi se omogućio cjeloviti pristup uređenju prometa u zaštićenim kulturno-povijesnim cjelinama i kontaktnim zonama na način da se skupno uređuje i ograničava ulaz vozila u zonu te uređuju načini i uvjeti ulaza, prometovanja i izlaza vozila, stoji između ostalog u objašnjenju prihvaćenog prijedloga Grada Dubrovnika. Ovaj institut, uočeno je, nedostajao je u prethodnoj zakonskoj proceduri, a to je onemogućavalo takve sredine da stvarno i sustavno upravljaju prometom.

Pokrenuta javna nabava za projektiranje i gradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Petka

Postupak javne nabave  za projektiranje i izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Petka, na lokaciji postojećeg postrojenja, kao i postrojenja za solarno sušenje mulja na Osojniku, a koji su dijelovi Aglomeracije Dubrovnik, poslan je na objavu u elektronički oglasnik i službeni list europske unije TED 25. svibnja 2022., a objavljen je 31. svibnja 2022. godine.

Radovi podrazumijevaju izgradnju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 2. stupnja pročišćavanja koji se sastoji od tri glavne tehnološke cjeline: mehaničkog pročišćavanja, biološkog pročišćavanja te obrade mulja. U sklopu radova izgradit će se novo postrojenje s pripadajućom opremom, postrojenje za obradu mulja, hidrotehnički tunel duljine oko 350 metara te podmorski ispust dužine 835 metara.

Najveći benefit izgradnje novog UPOV-a Petka za građane jest da će u more nakon procesa pročišćavanja odlaziti samo tehnički čista voda.

-„Nakon potpisanog ugovora za Aglomeraciju Dubrovnik, refinanciranja izgradnje pročistača za pitku vodu u Komolcu te odabirom izvođača za izgradnju niza kanalizacijskih i vodoopskrbnih cjevovoda na području grada Dubrovnika došli smo i do krune projekta, a to je izgradnja uređaja za obradu otpadnih voda UPOV Petka. Izgradnjom suvremenog postrojenja u povijest će otići postojeći zastarjeli uređaj kojeg djelatnici Vodovoda iznimnim naporima održavaju funkcionalnim, a realizacijom svih segmenata Aglomeracije naš Grad će konačno imati standard kakav smo odavno zaslužili. Čast mi je što će se sve navedeno realizirati upravo predvođeno ovom gradskom upravom i upravom Vodovoda Dubrovnik“, rekao je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Rok za dostavu ponuda je do 18. kolovoza 2022., što je dulji rok od zakonskog minimuma, a određen je s obzirom na vrijednost i složenost projekta. Trajanje samog procesa nabave ovisit će o zahtjevima za dodatnim pojašnjenjima, prijedlozima za izmjenu i u konačnici eventualnim žalbama samih zainteresiranih ponuditelja. Želja Vodovoda Dubrovnik je završiti proces odabira najpovoljnijeg ponuditelja do jeseni ove godine kako bi se do kraja godine mogla ishoditi građevinska dozvola te započeti s radovima početkom 2023. godine.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *