Tko je bio general Daidža? 20 godina od smrti jednog od legendi Domovinskog rata

1622

Nijaz Batlak, čovjek koji se koristio pseudonimom Mate Šarlija Daidža, rođen je na Zvekovici 15.ožujka 1929. Deklarirao se kao Hrvat islamske vjeroispovijesti, a 1945. bio pripadnik vojnih formacija NDH.

Pred njegovim očima, partizani su mu mučili oca, potkovali ga i bacili u jamu. Daidža je bio i zatočenik kakanjskog runika, zloglasnog partizanskog logora. Nakon bijega iz Jugoslavije, u Španjolskoj završava vojnu akademiju, pa seli u Sjedinjene Američke Države. U Americi upoznaje dr Franju Tuđmana i izjavljuje kako vjeruje u njegovu ideju pomirbe svih Hrvata. Muslimane u Bosni upozoravao je na to što će se dogoditi, odvraćao ih od jugoslavenstva i pribojavao se i protivio hrvatsko-muslimanskom sukobu.

Daidža stiže u Hrvatsku 1991. Imenovan je prvim zapovjednikom Južnog bojišta, Dubrovčanima postaje poznat zbog djelovanja u Čepikućama. Početkom napada neprijatelja na hrvatski jug, biva promaknut u brigadira HV.

Osnovao je dragovoljačke pukovnije „ Kralj Tomislav“ i „Crvenkapice“ koje su kasnije preustrojene u HVO postrojbe „Ludvig Pavlović“ i „ Nahid Kulenović“. U ožujku 1992.postaje general bojnikom HV.

Nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma, radio je u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu kao savjetnik za međunacionalne odnose. Umirovljen je 1996., a umro od teške bolesti 31.siječnja 1999.

Nijaz Batlak Daidža pokopan je na Mirogoju uz najviše državne i vojne počasti.

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *