ŽUPAN NIKOLA DOBROSLAVIĆ Bez turizma bi ovo područje bilo u jednakim problemima kao i nerazvijeni dijelovi Hrvatske

133

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Joškom Cebalom i Žaklinom Marević nazočio je  na 141. sjednici Vlade koja je održana u Kneževu dvoru u Dubrovniku. Na sjednici Vlade RH donesene su odluke i zaključci o strateškim projektima u županiji vrijednima 4,5 milijarde kuna.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je ova Vlada napokon riješila dva vrlo bitna pitanja za ovu županiju, a to su priznanje odnosno potvrda regionalnog statusa, ali i projekt Pelješkog mosta koji će napokon povezati jug Hrvatske s njezinim ostatkom.
Također, kao značajnu točku na dnevnom redu sjednice Vlade istaknuo je zaključak kojim je zaduženo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da osigura izradu studijske dokumentacije radi ostvarivanja poveznice Projekta cestovne povezanosti s Južnom Dalmacijom na sustav mreža autocesta Republike Hrvatske na potezu od čvora Metković do budućeg mosta Pelješac i od čvora Doli do Grada Dubrovnika.
”Mi spadamo među razvijenije županije, a posebno uzimajući u obzir činjenicu da smo u velikosrpskoj agresiji pretrpjeli okupaciju i razaranje. Županija ima osjetljiv i ranjiv geostrateški položaj. Dijelom smo odijeljeni od ostatka zemlje i prometno nepovezani. Turizam nam se temelji na čistoći mora, kulturnoj ponudi, a posebno na iznimnom brendu Dubrovnika. Bez turizma bi ovo područje bilo u jednakim problemima kao i nerazvijeni dijelovi Hrvatske. Imamo snažnu poljoprivredu u Neretvi, ali i proizvodnju s brojnim poteškoćama. Ostvarujemo svoj razvoj temeljem prostornih planova te dobrim gospodarenjem na gospodarskom dobru. Cijenimo što je Vlada uvrstila mnoge točke za razvoj županije. Za nas su najvažnije točke autocesta od čvorišta Metkovića do Dubrovnika, Pelješki most, brza cesta Zračna luka – Dubrovnik, kongresni centar kao preduvjet cjelogodišnjeg poslovanja, kao i Centar za agrume i projekte navodnjavanja u Neretvi”, rekao je župan.

Kao važne točke, među ostalima još je izdvojio i potporu CGO Lučino razdolje, zaključak o sufinanciranju Dnevne bolnice u Metkoviću, podršku Vlade u razvoj lučke infrastrukture u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te zaključak o izradi studijske dokumentacije o izgradnji nove Pelješke ceste.

Nakon sjednice Vlade, premijer Plenkovića je u pratnji župana Dobroslavića i zamjenika Cebalo i Marević obišao radove u Zračnoj luci Dubrovnik, a održao je i sastanke s načelnicima općina Župa dubrovačka i Konavle.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *