TRADICIONALNA TOMBULA ZA FESTU SV.VLAHA

318

Turistička zajednica grada Dubrovnika povodom Feste sv.Vlaha tradicionalno organizira  humanitarnu tombulu, koja će se održati na Stradunu, 3. veljače s početkom u 16 sati uz poznatog DJ-a Vjevericu.  Prodaja kartela vršit će se ispred palače Sponza, sat vremena prije početka po cijeni od 2 Eura za jednu kartelu.

Pozivamo Dubrovčane i njihove goste da se pridruže i sudjeluju u humanitarnoj zabavnoj igri koja tradicionalno okuplja brojne posjetitelje, gospođe i gospare, barjaktare, stanovnike okolice, festanjule i djecu, a prihod od prodaje kartela namijenjen je projektu sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju „Special Power League“.  

Tombula na Stradunu u duhovitih je Dubrovčana, sklonih ruganju, podrazumijevala i “zakidivanje”, gađanje ljutim narančama i jajima, stoga su se brojevi izvlačili na taraci palače Sponza. Svako izvlačenje broja publika komentira, svi su dobro raspoloženi i zabavljaju se.  Josip Bersa najbolje opisuje taj običaj i ljude u knjizi “Dubrovačke slike i prilike 1800. – 1880.”: “Pred gotičko-renesansnim pročeljem krasne starinske carinare — palače Sponza — na terasi izložena je, da je cio grad vidi, velika ploča s brojevima tombule. Pažnja se napinje; oči se upiru u ploču, uši se ćule. Neka duboka glasina navješćuje broj, i u isti mah sve glave, kao da ih je jedna velika ruka sve ujedanput tisnula u potiljak, pognu se na teskeru”.

Dođite na Stradun, učinite dobro djelo i zabavite se!  
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *