TRAŽIMO ODGOVORNE U SLUČAJU PRAMENKOVIĆ: Ispravite svoju grešku i nađite tijelo ovog branitelja!

869

Već godinu i nešto dana muči me ova priča. Postavljaju se mnoga pitanja, a mnogi guraju negdje u ladice, kako bi se sve zaboravilo. Kada sam krenula pisati ovu priču, zvalo me se da je ne pišem, pod različitim objašnjenjima.

Za one koji ne znaju o čemu je riječ: Na današnji dan, 07.listopada 1991. na Zvekovici se odvijala bitka između naših dragovoljaca i agresorske JNA i rezervista. Na Zvekovici su se dogodile strašne stvari, neki su ljudi zaklani, mnogi ubijeni, s tog su mjesta odvedena djeca od 16 godina u zloglasni Morinj. Zašto se o tome ništa ne zna??? Hoće li danas itko od onih u odijelima pohoditi to konavosko mjesto? Neće, nisu nijednom u ovih 27 godina….. 

U toj bitci, između ostalih, sudjelovala su tri brata Pramenkovića. Najstariji je na Zvekovici izgubio život, srednji je odveden u Morinj, a najmlađi se uspio izvući iz neprijateljskog obruča. Podsjetimo, Hasima Pramenkovića, logoraša srpsko-crnogorskog kazamata, NIJE BILO U EVIDENCIJAMA UREDA ZA OBRANU NI MUP-a. Nije ga bilo ni na spiskovima Crvenog križa, a postojale su snimke njegovog zarobljavanja, postojali su svjedoci, postojao je na spisku JNA.

Ime najstarijeg Pramenkovića, Rasima, nalazi se na spomeniku poginulim pripadnicima MUP-a, ispred Vile Palme, na spisku Nacionalne evidencije nestalih osoba, ali tijela i dalje NEMA. Suborci i brojni svjedoci tvrdili su godinama kako se njegove kosti nalaze u vreći s drugim neindentificiranim tijelima u zajedničkim grobnici na pravoslavnom groblju na Boninovu. Razgovarala sam sa osobom koja radi u pogrebnom poduzeću Boninovo, zbog moguće ekshumacije tijela i rečeno mi je kako se ne može tijelo ekshumirati nakon toliko godina!!!! Pitala sam se zašto onda uopće tražimo tijela s Ovčare, kada je to ovoliko godina kasnije, kako kaže djelatnik Boninova, neizvedivo..

Ragip Pramenković, najmlađi brat stigao je tada u Dubrovnik, pa ono što smo uspjeli napraviti je priložiti snimku zarobljavanja njegovog srednjeg brata i ratni put koji su potpisali njegovi ratni zapovjednici. Ono što je Ragip stalno tvrdio jest kako je u rukama držao papir, dozvolu za pokop s imenom svoga brata, koji je potpisao danas pokojni Bruno Karninčić, a potom papira više nije bilo. U uredu Pogrebnog poduzeća Boninovo predali su mu drugi papir, na kojem je pisalo “dozvola za pokop NN”.

Doznali smo kako su sve kosti iz zajedničke grobnice prebačene u Zagreb, još 2013., što djelatnik Boninova očito nije znao. U ožujku 2017. Ragip Pramenković dao je krv zbog identifikacije. Godinu dana sam zvala Odjel za zatočene i nestale pod Ministarstvom branitelja, svaki put mi je rečeno kako nalaz nije gotov. Tada sam se obratila pismeno ministru branitelja Tomislavu Medvedu. Već drugi dan, iz tog odjela zovu najmlađeg Pramenkovića u Austriju i kažu mu kako im je žao, ali da se uzorci ne poklapaju…Dakle, ni u pravoslavnoj zajedničkoj grobnici, gdje se nalaze tijela svih neindetificiranih kosti sa područja oko Dubrovnika, nije se nalazilo tijelo Rasima Pramenkovića!

U odgovoru Odjela, bilo je nešto čudno. Kazali su kako su odmah obavijestili obitelj kako se uzorci ne poklapaju, a zapravo su to učinili tek nakon mog maila upućenom ministru, godinu dana kasnije!!! Postavlja se pitanje i zašto su tijela ekshumirana tek 2013. godine, zašto su ležala tamo punih dvadeset godina???? Zašto nitko nije od 2013.do 2017.kontaktirao nekoga iz obitelji Pramenković zbog identifikacije?? Zašto se u samom Dubrovniku tako malo govori i piše o bitki za Zvekovicu? Znate li kako su osim na Čepikućama, neprijatelji naišli na žestok otpor upravo u tom mjestu u Konavlima?

 Što radi Uprava za zatočene i nestale, što radi MUP u ovom slučaju? Jasno je kao dan da je došlo do neke greške na relaciji Opća bolnica Dubrovnik-županijski sud-pogrebno poduzeće Boninovo? 

Ono što mene zanima u ovoj priči jest na osnovu čega je patolog dr Igor Borić potpisao identifikaciju tijela Rasima Pramenkovića u dubrovačkoj bolnici? Tko je i zašto promijenio dozvolu za pokop i izmijenio je iz “dozvole za pokop Rasima Pramenkovića” u “dozvolu za pokop NN” (u potpisu direktor Darinko Iveković). 

Nakon gotovo godinu dana istraživanja, pregledavanja dokumentacije i razgovora s brojnim svjedocima, došla sam do dva moguća odgovora: ili tijelo Rasima Pramenkovića nikada nije prebačeno sa Zvekovice u Dubrovnik i nalazi se još negdje na Zvekovici ili je tijelo zamijenjeno s nekim drugim. Treće opcije nema. Pozivam vas da me demantirate i kažete gospodo, gdje je nestao čovjek?

Tražim, uz potpunu suglasnost obitelji pokojnika da ispravite svoju grešku! Tražimo da netko odgovara za ovo što ste učinili. U ovo vrijeme, kada su očito tijela manje bitna od fotelja, tražimo one koji još imaju savjest. Netko zna što ste uradili prije 27 godina. Ima li netko snage progovoriti?

U prilogu  prilažemo snimku koja je mnogo puta skinuta s You Tubea zbog inzistiranja crnogorskih novinara i redatelja, a koja svjedoči o ulasku pozadinske vojske u ovaj dio Konavala. Upozoravamo da snimka sadrži uznemirujuć sadržaj.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *