TRBUHOM ZA KRUHOM: Netragom nestala još dva zaposlenika dubrovačke Čistoće!

2577

U srpnju je Čistoća Dubrovnik nakon provedenog javnog natječaja za zapošljavanje zaposlila 23 djelatnika iz Bangladeša na razdoblje od godine dana. Međutim, već krajem rujna u DULIST-u osvanula je vijest kako su dva djelatnika pobjegla iz Čistoće i uputili se prema Portugalu, ali su uhvaćeni u Zagrebu.

Prema našim saznanjima, nezadovoljni malim primanjima, prošlog petka još dva djelatnika nestala su iz zajedničkog smještaja bez da su se javila poslodavcu. Navodno je i njima krajnja destinacija Portugal, gdje imaju svoje kolonije.

Provjerili smo kod direktorice Čistoće Dubrovnik, Mihaele Mikulandre o čemu je riječ i kolike su im točno plaće.

– Dva djelatnika iz Bangladeša neopravdano su izostali s radnoga mjesta, te je provjerom utvrđeno da ih nema u smještaju. Neslužbeno smo saznali da su napustili Dubrovnik, odnosno Hrvatsku. Nije rijetka pojava da takvi djelatnici kad dođu u Hrvatsku i počnu raditi, često sami bez znanja trenutnog poslodavca iniciraju promjenu poslodavca jer otkriju da za njih postoje bolje prilike, međutim bili su upoznati s visinom osobnog dohotka i uvjetima rada.

U Čistoći d.o.o. plaće inozemnih djelatnika su izjednačene s plaćama hrvatskih državljana. Prosječna plaća za radno mjesto pometač je 800,00 eura, za radno mjesto pomoćni radnik na kamionu je oko 850,00 eura, dok radnici koji rade na pranju povijesne jezgre Grada Dubrovnika imaju prosječnu plaću od oko 940,00 eura, budući rade noću. Inozemnim radnicima se mjesečno za troškove smještaja i režija uskraćuje od njihove plaće iznos od 200,00 eura po osobi. Na taj način inozemni radnici samostalno podmiruju troškove smještaja i režija te ne postoji diskriminacija između inozemnih i hrvatskih državljana, koji također ne posjeduju vlastite stanove, nego mjesečno također izdvajaju od plaće za troškove smještaja i režija, kaže nam Mikulandra te dodaje kako stranim djelatnicima cijela uprava i djelatnici stoje na raspolaganju za bilo kakvu pomoć oko snalaženja u Dubrovniku.

Čistoći Dubrovnik je Agencija dužna nadoknaditi rad­nike drugim radnicima, ali kako test tržišta Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kao i sama procedura zapošljavanja, traje do 90 dana, a sad je sezona pri kraju i obim posla je manji, tako će u slučaju potrebe u proceduru i nova zapošljavanja ići pred iduću sezonu.

Razgovarali smo i s gospodinom Vinkom Miše iz agencije Connect Human Resources, koji nam kaže kako agencija uzima jednokratnu naknadu od poslodavaca, dok se od djelatnika ne uzima ništa.

– Djelatnici su izjavili nama i poslodavcu da im je mala plaća i očito su shvatili da nakon par mjeseci u EU mogu postići bolje uvjete. Pa ne možete ljude zaustaviti da sebi traže bolje plaćene poslove. Tražili bi ih i ja i vi da smo negdje. Očito im ne odgovaraju troškovi života i stanovanja u Dubrovniku te su svjesni da mogu negdje drugdje bolje. Točna informacija je da smo mi preko naših partnera iz Azije našli radnike za dubrovačku Čistoću, radnici rade u Dubrovniku i plaćaju smještaj sebi i hranu. Ostane im možda kad sve plate oko 550 – 600 eura. Bilo gdje da peru suđe ili rade bilo što u Europskoj uniji, uključujući i HR, ostat će im više novaca jer će imati uključen smještaj i hranu. Naravno da čovjek koji provede par mjeseci radeći negdje postane svjestan kako nedostaje radne snage i kako može postići bolju plaću. Pa postanu svjesni i naši ljudi pa odu trbuhom za kruhom.

Kad dođu iz države gdje je plaća 80 eura mjesečno onda je 500 -600 eura ogromna razlika i čovjek bude zadovoljan par mjeseci, a kad protekne vrijeme čovjek vidi da može imati negdje 800-900 eura.
-Problem je tu što Čistoća Dubrovnik, za razliku od hotela i restorana, nema vlastiti smještaj, a razlika od 200 eura koju radnici plate za smještaj mjesečno puno znači (mi kao agencija čak nemamo ništa sa smještajem ). Niti smo im smještaj nalazili niti ga mi plaćamo. Mi smo isključivo bili posrednik između poslodavca i radnika oko spajanja njih zbog zasnivanja radnog odnosa. Odradili smo papirologiju vezanu za vize itd i onog trena kada je radnik došao u Čistoću postao je punopravni radnik kako i svaki drugi Hrvat. Prema tome mogući odlasci i nezadovoljstva nisu povezani s nama nego s niskim primanjima, zaključio je za Dubrovnik INsider Vinko Miše.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *