Tri mljetska broda nosit će imena po poginulim članovima posade Perast

470

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić na svečanoj je sjednici Općinskog vijeća povodom   proslave Dana Općine Mljet i blagdana općinskog zaštitnika sv. Pavla izrazila nadu da će Mljet razvojnim projektima vratiti mlade na otok.

”Povijesnu važnost današnjeg puštanja u rad vodoopskrbne mreže za Općinu Mljet Grad Dubrovnik itekako razumije. I Dubrovnik, koliko god neki govorili da je najbogatiji grad u državi, ima problem s vodom. Možda zvuči nevjerojatno, ali 70 posto dubrovačkog teritorija nema pristup kanalizacijskoj mreži, a čak 30 posto nema pitku vodu! Za ovakve probleme koji su stvarni problem i Grada i susjednih općina jedino rješenje je predani rad lokalne uprave, koji svjedočimo i na primjeru Općine Mljet, na svim većim i manjim projektima kojim se osigurava veća kvalitetu života, te zajednički pristup rješavanju problema. U tome nam je svima od ključne važnosti pomoć države kroz Hrvatske vode i  povlačenje sredstava iz fondova Europske unije, poglavito kroz projekte poput dubrovačke  aglomeracije”, kazala je zamjenica Tokić i dodala kako se nada da će se vodovodna mreža nastaviti graditi po cijelom otoku.

Zamjenica Tokić ustvrdila je kako su  Dubrovnik i Mljet „dio jedne priče“.
”Iako zasebne jedinice lokalne samouprave, dijelimo iste uspjehe, suočavamo se s istim ili sličnim problemima i težimo zajedničkom rješavanju istih. Surađujemo kroz djelovanje zajedničkih komunalnih društava, poglavito tvrtke za javni prijevoz Libertas gdje smo nakon duge agonije odnosa prethodnih vlasti Grada Dubrovnika nedavno svjedočili konačnom potpisivanju ugovora kojim smo za jedno dugo vremensko razdoblje definirali odnose i način rada, a na zadovoljstvo svih jedinica lokalne samouprave. To je primjer partnerskog  odnosa kakav ćemo u budućnosti njegovat u svim pitanjima, a sve za dobrobit stanovništva Grada i susjednih općina i za njihove bolje i ravnopravne uvjete života”, zaključila je O. Tokić.

Prije svečane sjednice predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u rad je pustila sustav javne vodoopskrbe Nacionalnog parka Mljet, a predstavljen je i prvi od tri električna broda za prijevoz putnika u mljetskim jezerima. Brod će nositi ime Nika Nodila, jednog od trojice Mljećana poginulih na brodu „Perast“ u Domovinskom ratu. Preostala dva broda nositi će imena druge dvojice stradalih – Antuna Matića i Pera Sršena.

Uz domaćina načelnika Općine Mljet Điva Marketa na svečanosti su, među ostalim uzvanicima, sudjelovali  i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *