Tribina „Susret riječi“ uz Ivanu Lovrić Jović i Danijelu Crljen

275

Ivana Lovrić Jović i Danijela Crljen gošće su tribine „Susret riječi“ koja će se održati u četvrtak, 14. srpnja u 20 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Iz susreta riječi rađaju se rečenice, priče, romani…

Ljubav prema riječi, potreba da se ispriča priča o odrastanju, o obiteljskim ulogama i odnosima te mediteransko podneblje kao prostorni okvir priče, iznjedrili su 2021. godine dva romana prvijenca: Vidi kako Lokrum pere zube – Ivane Lovrić Jović, Dubrovkinje sa zagrebačkom adresom i Strah od kupine – Danijele Crljen, Splićanke s dubrovačkom adresom.

Dok se riječi iz njihovih romana još svježe prepliću u čitateljskoj mašti i možda stvaraju neke nove priče, susret s autoricama pružit će posjetiteljima priliku razgovarati s njima o onome što ih je potaknulo na pisanje. Razgovor moderira knjižničarka Marjana Leventić.

O gošćama:

Ivana Lovrić Jović riječima se bavi na više načina.

Nakon mature (klavirskoga usmjerenja) u srednjoj umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, upisala je Filozofskoi fakultet u Zagrebu. Diplomirala je talijanski i španjolski jezik s književnostima, magistrirala je na kroatistici, a doktorirala na općemu jezikoslovlju, sve na istome fakultetu. Zaposlena je kao viša znanstvenica suradnica u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje, u kojemu se od 1997. godine bavi raznim jezikoslovnim područjima. Uže je usmjerena na povijest jezika, povijesnu tvorbu i leksikografiju, jezično posuđivanje, dijalektologiju i digitalnu leksikografiju, a stalna je tema njezinih istraživanja – dubrovački govor. Surađuje na nekoliko institutskih projekata, a voditeljicom je projekta Rječnik dubrovačkoga govora.

  1. godine dobila je Državnu nagradu za znanost – Ministarstva znanosti i sporta.

Osim brojnih znanstvenih radova, izdala je (samostalno ili u suautorstvu) sedam znanstvenih knjiga, uglavnom dubrovačke tematike.

Posljednjih dvadeset godina objavljuje pjesme i prozu u časopisima, a godine 2017. bila je supotpisnicom dramskoga scenarija Otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, a  2016. godine izišla joj je prva pjesnička zbirka (Društvo dubrovačkih pisaca) – U skutima tango, a 2021. i prvi roman (Vuković&Runjić) – Vidi kako Lokrum pere zube.

Posljednjih šest godina voditeljica je dubrovačke podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a posljednje dvije i glavna urednica časopisa Literat. S troje djece i mužem živi u Zagrebu odakle često posjećuje Dubrovnik. 

 

Danijela Crljen po zanimanju je magistra znanosti na području ekonomije, a u duši čista humanistica i ljubiteljica pisane riječi.

Rođena je u Splitu 1980. godine gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju, nakon čega je upisala američki studij menadžmenta na Rochester Institute of Technology dok je 2004. godine diplomirala s najvećim počastima (Highest Honours) te je nagrađena priznanjem “Outstanding Scholarhip Award”. 2008.  godine magistrirala je na temu intelektualnog kapitala na tržištu rada u Hrvatskoj u sklopu postdiplomskog studija Europske integracije na Ekonomskom fakultetu pri Sveučilištu u Splitu.

Posljednjih dvanaest godina radi u sektoru nautičkog turizma, od čega šest kao direktorica marine Veljko Barbieri u Slanom. Četiri godine surađuje sa Sveučilištem u Dubrovniku kao predavač na studiju Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija. Majka je dvoje djece u dobi od 15 i 16 godina s kojima živi u Dubrovniku.

U svijetu književnosti pojavljuje se 2021. godine s romanom Strah od kupine (Naklada Fragment) za koji urednica Julijana Matanović kaže da je objavljen u najboljem trenutku budući da spisateljica, koja je rođena u gradu oca naše književnosti Marka Marulića, svoj prvijenac objavljuje u godini velike obljetnice njegove Judite. „Pa kad još dodamo da su Dubrovčani čitali Marulića i da se  jedini potpuno sačuvani primjerak Judite nalazi u biblioteci Male braće, onda za autoricu koja i biografijom, i ispričanom pričom, spaja ta dva grada, i koja Curtiusovu metaforu brodarstva pretvara u stvarnost, doista možemo ponoviti: treba zaslužiti takvu biografiju“, istaknula je Matanović.

 

Dostupnost romana mogu se provjeriti u Katalogu Dubrovačkih knjižnica na poveznicama: “Vidi Kako Lokrum pere zube” “Strah od kupine” 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *