Trodnevni kulturni program povodom 130. obljetnice podizanja spomenika Ivanu Gunduliću

427

U povodu 130. obljetnice podizanja spomenika slavnom dubrovačkom književniku Ivanu Gunduliću, dubrovačke su kulturne ustanove pripremile bogati trodnevni program koji počinje u nedjelju, 25. lipnja.

 

U organizaciji Dubrovačkih muzeja u Kneževu dvoru u 12 sati bit će održan tematski glazbeni program „Proslava u Dvoru“ kojeg će izvesti pijanistica Ivana Jelača i klarinetist Sebastijan Sarapa. Riječ je o svojevrsnoj rekonstrukciji teatarske zabave posvećene Gundulićevu životu i djelu koja je bila organizirana u Bondinom teatru 25. lipnja 1893. godine povodom proslave podizanja Gundulićevog spomenika.

 

Program se nastavlja na Gundulićevoj poljani u 20 sati, kad započinje program Dubrovačkih knjižnica pod nazivom „Ah! Ivan Gundulić – od spomenika do pjesnika u tri činjenja“. U tom će dijelu programa povjesničar umjetnosti i arheolog Ivan Viđen održati predavanje o Gundulićevu spomeniku i njegovu autoru Ivanu Rendiću, a u programu će sudjelovati i glumac Kazališta Marina Držića Edi Jertec. Drugo činjenje se nastavlja u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad, gdje će u 20.30 sati asistent na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu Ivan Grkeš održati predavanje pod nazivom „Spomenik kao prijeporno mjesto. Trodnevna proslava otkrivanja Gundulićeva spomenika u Dubrovniku 1893.“. U posljednjem, trećem činjenju bit će otvorena izložba „Pjesnik i njegovo djelo u Znanstvenoj knjižnici“ u prostoru Znanstvene knjižnice.

 

Središnja ovogodišnja izložba Dubrovačkih muzeja „Gunduliću u spomen: Proslava otkrivanja spomenika Ivanu Gunduliću u Dubrovniku 1893. godine” autora Tonka Marunčića bit će otvorena u Kneževu dvoru u ponedjeljak, 26. lipnja u 20.30 sati.

 

Na izložbi će biti prikazani originalni srebrni vijenci, svilene vrpce s lovorovih vijenaca koji su bili položeni na Gundulićev spomenik tijekom trodnevne proslave koju su, povodom njegovog podizanja od 25. do 27. lipnja 1893. godine, organizirali Odbor za podignuće Gundulićeva spomenika i dubrovačka općina. Također, bit će izložene i originalne fotografije s proslave, dva originalna reljefa Ivana Rendića, spomen – medalje, razglednice, plakati, dokumenti te brzojavi s čestitkama.

 

Trodnevni program obilježavanja 130. obljetnice podizanja spomenika Ivanu Gunduliću završava koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra u Kneževu dvoru u utorak, 27. lipnja u 21 sat. Koncertom će ravnati Ivan Hut, dok će kao solist nastupiti klarinetist Sebastijan Sarapa. Na programu su djela M. Miletića, P. Sagera, L. Rogowskog, L. Sorkočevića, D. Butigana, W. A. Mozarta i B. Berse.

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *