U Dvoru otvorena izložba „Statut u kamenu: Pravo i pravda na skulpturi Kneževa dvora“

589

U sklopu programa obilježavanja 750 godina Dubrovačkog statuta, u organizaciji Dubrovačkih muzeja i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku u četvrtak, 2. lipnja 2022. u Kneževu dvoru otvorena je izložba „Statut u kamenu: Pravo i pravda na skulpturi Kneževa dvora“. Autorica stručne koncepcije izložbe je akademkinja Nella Lonza, dok je viša kustosica Ivona Michl autorica likovnog postava i koordinatorica programa.  

Dobro očuvani prikazi u kamenim kipovima i reljefima na temu „dobre vlade“ u Kneževu dvoru do danas svjedoče o načelima na koja su se pozivali dubrovački sustav vladanja i pravni poredak. Oni su pravi „loci communes“ srednjovjekovne političke ikonografije, u kojima se isprepliću motivi pravde s idealima građanskih vrlina i dužnosti. Sve te teme povezuju ikonografski program Dvora s temama koje se provlače kroz Statut, djelujući kao dva medija za iste poruke.

Stručno vodstvo kroz izložbu u Kneževu dvoru održala je autorica Nella Lonza, dok je na otvorenju govorila ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl. Izložbu je otvorila zamjenica dubrovačkog gradonačelnika  Jelka Tepšić.  U prigodnom programu nastupila je Katarina Mrvalj, maturantica Umjetničke škole Luke Sorkočevića, a za svjetlosne efekte na otvaranju zaslužne su Dubrovačke ljetne igre. 

Izložba „Statut u kamenu: Pravo i pravda na skulpturi Kneževa dvora“ koju prati deplijan, bit će za posjetitelje otvorena do prosinca 2022. godine.

Organizatori programa proslave obilježavanja 750 godina Dubrovačkog statuta su i Grad Dubrovnik, Državni arhiv u Dubrovniku, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Turistička zajednica grada Dubrovnika. Dubrovački muzeji ovom izložbom nastavljaju i s programom obilježavanja 150. obljetnice svog osnutka. 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *