“U Francuskoj sada svi znaju tko je Anastazija, a pojma nemaju tko je Mato Franković!”

1400
Volonterke koje se godinama brinu o nezbrinutim dubrovačkim mačkama, dogovorile su prije nekoliko godina s Gradom Dubrovnikom  sterilizacije i kastracije mačaka. Bile su sretne što se taj dio problema ipak u Dubrovniku riješio. Međutim, osvrnule su se na sadašnju situaciju s Anastazijom, mačkom koju Dubrovački muzeji konstantno deložiraju pred Kneževim dvorom, odnosno odnose joj kućicu, pa i ovu posljednju koja se lijepo uklopila u eksterijer.
Tihana Zvone potpisuje ove retke koje prenosimo u cijelosti:
Naša mala grupa od nekoliko žena, običnih građanki, je samo prošle godine uhvatila i odvela na sterilizaciju 722 mačke. Sve su se oporavljale u nas doma, vraćene su sve na svoje lokacije i nahranjene.
Brinemo o preko 300 uličnih mačaka na hranilištima vlastitim sredstvima i koje su mahom sve sterilizirane. Vodimo računa o njihovom zdravlju i po potrebi ih vodimo veterinaru.
Samo prošle godine ja i Ljubica smo pokupili sa dubrovačkih ulica preko 60 mačića koje su šutnuli Dubrovčani, od toga 24 dudaša. Svi mačići su bili u nas doma, nas dvije smo ih zbrinule, othranile, izfinancirale uglavnom svojim sredstvima i udomile. Neću uopće računati sve bolesne mačke koje smo pokupile doma i izliječile. Neću ni spominjati koliko smo samo drugim Dubrovčanima pomogli da udome mačiće koje su našli na dubrovačkim ulicama.
To sve nas par žena. Sve to nije naša zakonska obveza, nego obveza Grada Dubrovnika, na čijem je čelu gradonačelnik koji nas žene volonterke, koje mu spašavamo godinama obraz, naziva ljudima nahvao, omalovažava nas i sprda se sa nama. Naziva nahvao ljudima, ljude koje godinama iskorištava da mu besplatno crnče i da bi se on hvalio kako je Dubrovnik grad prijatelj životinja i kako lijepo brine o njima.
Ovdje nije više riječ samo o Anastaziji. Anastazija je samo kap koja je prelila čašu koja se puni već godinama.
Već godinama gradske vlasti grubo, bezobrazno i bezobzirno krše zakon, a sad se pozivaju na isti.
Sav doprinos Mata Frankovića u zbrinjavanju mačaka je da je dobro zavaljen u svoju fotelji, koju smo mu MI osigurali svojim glasovima, 5 puta potpisao da se stotinjak tisuća kn proslijedi na račune veterinara za sterilizaciju i da se okiti našom mukom i trudom, pa da ispadne da su oni zasukali rukave i to odradili.
Sve pozitivne recenzije koje Dubrovnik dobiva godinama zahvalite volonterima koje nimalo ne poštujete, jer bi vam Dubrovnik bio ruglo i sramota da vam po njemu hodaju čopori pasa i mačaka.
Nikad se svih ovih godina veliki majstori niste potrudili da zaposliti kompetentne ljude koji znaju istražiti trziste. Gostima od koji imate najviše love je jedna od najbitniji stavki human i civiliziran odnos i sustavna briga o zivotinjama. To dokazuje i sva buka koja se digla zbog Anastazije. U Francuskoj svi znaju za Anastaziju, a pojma nemaju tko je Mato Franković.
Ljeti nas zasipaju turisti porukama čak i kad ugledaju neku mačku, a malo su joj oči suzne. Da imate imalo pameti i sposobnost počeli bi konačno poštivati taj zakon na kojeg se pozivate kad vam odgovara, izgradili azil i počeli voditi sustavnu brigu o napuštenim životinjama. Ako ne iz obzira i zakonske dužnosti, onda jer bi vam poštivanje tog zakona donijelo hrpu novaca.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *