U LIBERTASU NE ZNAJU TOČAN BROJ OBOLJELIH ZAPOSLENIKA, A KAŽU I KAKO NISU ODGOVORNI ZA BROJ PUTNIKA U VOZILIMA

1664

Naši nam čitatelji javljaju kako je određeni broj vozača Libertasa zaražen koronavirusom pa ih je zanimalo koliki je broj njihovih kontakata. Isto tako, napominju kako se u autobusima stalno stvaraju gužve, bez obzira na napomenu kako vozilo može prevoziti samo 35 putnika.

-U trenutku primanja upita i pisanja odgovora u Libertas Dubrovnik d.o.o. zabilježeno je 13 slučajeva Covid 19 pozitivnih djelatnika od ukupno 302 zaposlena. Broj osoba koje su u samoizolaciji je 17, no broj kontakata poznat je epidemiološkoj službi, koja kroz analize te vrste, obavlja dio svojih djelatnosti na polju suzbijanja pandemije, odgovorio nam je glasnogovornik Libertasa, Nikša Grljević.

Pitali smo Grljevića i koliki je ukupan broj vozača i koliko ih je trenutno ukupno na bolovanju, bez obzira na infekciju izazvanu koronavirusom. Dobili smo odgovor kako je trenutno zaposleno 170 vozača, a na pitanje o broju djelatnika koji su odsutni zbog zdravstvenog stanja kazao je kako to ulazi u prostor Zaštite osobnih podataka.

Tražili smo pojašnjenje Libertasovog glasnogovornika kako može odgovoriti na pitanje koliko je zaraženih i koliko zaposlenih, a ne može reći podatak o broju onih koji su na bolovanju, ali do pisanja ovog teksta nismo uspjeli dobiti odgovor.

Pitali smo i dr Mata Lakića, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo DNŽ o koroni među Libertasovim vozačima, pa nam je rekao kako je tamo trenutno 10 aktivnih slučajeva i 12 njihovih bliskih kontaktata.

Različiti odgovori u samo par sati o istim ljudima i istom gradskom poduzeću.

Međutim, na naše pitanje tko kontrolira broj putnika u vozilima, Grljević je rekao:

-Vezano za temu propisanog kapaciteta vozila, koja varira ovisno o tipu, vrsti i ukupnom kapacitetu pojedinih vozila, odlukom Nacionalnog stožera, vozači nisu zaduženi za monitoring broja putnika unutar vozila. Ta djelatnost, odlukom Nacionalnog stožera povjerena je tijelima koja su van sustava samih, u ovom slučaju, javnih prijevoznika.

Pitali smo Grljevića koja su to tijela, međutim na to pitanje također nije odgovorio.

Naime, na svim linijama vrlo često prelazi navedenu brojku od 35 putnika.

-Libertas se ne pridržava broja putnika u autobusu, a naša županija trenutno ima najveći broj zaraženih. Svakog dana je ista priča, u autobusu se nalazi od 45 do 50 putnika. Smanjili su broj linija za prometovanje te nije moguće održavati epidemiološke propisane mjere, kaže jedan stanovnik Rijeke dubrovačke. Fotografija koju nam je čitatelj poslao je linija 1b koja kreće iz Mokošice u 8.05.
Na stranicama Vlade i Zavoda za javno zdravstvo RH stoje upute odnosno preporuke za rad u djelatnosti prijevoza putnika autobusima.
Govori se o higijeni radnog mjesta, vožnji s maskom, kontaktu s putnicima, higijeni putničkog prostora, a između ostalog i ovo:
Fizička udaljenost među putnicima. Broj i raspored putnika u sjedalima je takav da omogućava propisani razmak između njih. Treba sjediti jedna osoba u redu, na način da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu. Ako je moguće, preporučljivo je da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja.

Kondukteri i vozači su odgovorni za poštivanje broja osoba u javnom prijevozu, objasnio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Trut za Dnevnik.hr zadnjeg dana studenog prošle godine.

Na pitanje tko mora brojati ljude koji ulaze u vozilo, odgovara da su to vozač ili kondukter. “To je odgovornost operatera, tvrtke”, zaključio je Trut.

Odluka o načinu organizacije javnog prijevoza putnika radi sprječavanja širenja bolesti COVID-19 između ostalog navodi kako broj putnika kontroliraju inspektori cestovnog prometa, inspektori Ravnateljstva CZ i policijski djelatnici. Dakle, oni kontroliraju, ali je odgovornost na tvrtki, kako je rekao i pomoćnik ministra unutarnjih poslova.

 

 

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *