U proteklom tjednu na području PU dubrovačko-neretvanske zabilježene su 24 prometne nesreće

327

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježene su 24 prometne nesreće, u kojima je evidentirana 1 poginula osoba te 16 nesreća s ozlijeđenim osobama, od čega su 8 osoba teže, a 13  lakše ozlijeđene. S materijalnom štetom zabilježeno je 7 prometnih nesreća.

Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 863 represivne mjere od kojih izdvajamo 357 mjera poduzetih zbog prekoračenja brzine, 106 mjera zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, 104 prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja, 60 prekršaja zbog nepropisnog pretjecanja i 23 mjere poduzete prema vozačima koji su vozilom upravljali pod utjecajem alkohola.

Izdvajamo prometnu nesreću koja se dogodila jučer, u poslijepodnevnim satima, u Dubrovniku, te je za posljedicu imale teže stradavanje bicikliste. Do nesreće je došlo na cesti D-8, skretanje za Bosanku, kada je 48-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, upravljajući osobnim vozilom dubrovačkih registracijskih oznaka, krečući se iz smjera Dubrovnika, započeo radnju skretanja u lijevo na kolnik nerazvrstane ceste za mjesto Bosanka, pri čemu je oduzeo prednost prolaska 42-godišnjem državljaninu Turske koji se upravljajući biciklom kretao iz suprotnog pravca, kojom prilikom dolazi do udara bicikla u zadnji desni dio osobnog vozila. Uslijed udara vozač bicikla pao je na kolnik pritom zadobivši teške tjelesne ozljede te je hospitaliziran u dubrovačkoj bolnici. Policija protiv 48-godišnjeg vozača osobnog automobila podnosi kaznenu prijavu za kazneno djelo Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

Europski dan bez poginulih u prometu obilježit će se ove godine u srijedu, 19. rujna. European Day Without A Road Death ili Projekt EDWARD ovim ulazi u treću godinu realizacije, a cilj mu je dan bez poginulih osoba u prometu. Projekt je pokrenula Europska mreža prometne policije (TISPOL), a podržava ga Europska komisija.

Želja nam je da svi sudionici u prometu razmisle o rizicima; o tome kako njihovi postupci utječu na druge sudionike u prometu ta da razmisle o načinima smanjivanja rizika i povećanja sigurnosti.

Vjerujemo da Projekt EDWARD može značajno doprinijeti smanjenju broja poginulih i teško ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama. U projekt se možete uključiti potpisivanjem prisege o poželjnom ponašanju sudionika u cestovnom prometu putem projectedward.eu.

Ova Policijska uprava u sklopu Projekta EDWARD, na dan 19.rujna 2018.god. pojačat će sve preventivno-represivne aktivnosti, te će cijeli dan pojačano sankcionirati najteže prometne prekršaja vezane za četiri ubojice u prometu (brzina, alkohol, droga i sigurnosni pojas) na području čitave Županije.

Također, u okviru ovog Projekta organizirana je preventivna aktivnost upoznavanja svih sudionika u prometu s poželjnim ponašanjem u prometu u Metkoviću, na Trgu kralja Tomislava od 10-12 sati.       

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *