U Ranjini održan sastanak s predsjednikom Uprave HAC-a Borisom Huzjanom o povezivanju Dubrovnika na mrežu hrvatskih autocesta

312

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom te u pratnji saborskog zastupnika Branka Bačića i gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića održao je u srijedu sastanak s predsjednikom Uprave HAC-a Borisom Huzjanom na temu priključivanja Dubrovnika na mrežu autocesta RH.
Sastanku su nazočili i član Uprave Hrvatskih cesta Nikša Konjevod, direktor Dubrovnik cesta Roberto Krile i ravnatelj ŽUC-a Ivo Kaštelan.

Naime, Vlada je na sjednici u Dubrovniku početkom veljače ove godine usvojila Zaključak u vezi s izradom studijske dokumentacije radi ostvarivanja poveznice Projekta cestovne povezanosti s Južnom Dalmacijom na sustav mreža autocesta Republike Hrvatske na potezu od čvora Metković do budućeg mosta Pelješac i od čvora Doli do Grada Dubrovnika, a za taj posao zadužila je upravo HAC.
“Autocesta je u našim prostornim planovima još od prije nego sam ja postao župan. Mi smo uvijek ustrajali na toj trasi i oštro smo se usprotivili svojedobnom planu da prepustimo autocestu BiH. Mi smo izolirani dio RH, to ćemo djelomično riješiti Pelješkim mostom, ali bez snažnog povezivanja s maticom nema rješenja tog problema. Mi smo u Zagrebu već imali dva sastanka i zahvaljujem se Hrvatskim autocestama što su ozbiljno pristupile ovom projektu”, rekao je župan.

Predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan rekao je kako vjeruje da će studijska dokumentacija biti gotova u roku od godinu dana kada će biti jasnije na koji način se može graditi i koliko će ta trasa ceste koštati.
“Ne mogu prejudicirati što će studija pokazati, ali drago mi je da nas je Vlada zadužila za ovaj projekt. Do kraja mjeseca idemo s natječajem”, rekao je Huzjan.

Saborski zastupnik Branko Bačić istaknuo je kako se nada da će izrada dokumentacije početi u što skorijem roku.
“Mreža autocesta će biti gotova tek kada autocesta dođe do Dubrovnika. Studija će pokazati koja je to najbolja trasa povezivanja Dubrovnika, a mi od početka tvrdimo kako je to trasa autoceste kroz RH. O cijeni ne možemo još govoriti jer postoje brojni modeli kako se ona može financirati”, rekao je Bačić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković ovom prilikom je istaknuo kako je naša županija jedina u Hrvatskoj bez spoja na autocestu te dodao kako je to nedopustivo.
”Da imamo autocestu mogli primjerice u jednom danu poći do Zagreba, odraditi što imamo i vratiti se kući. Ovako moramo letjeti, često noćiti u Zagrebu. Dubrovnik zaslužuje spajanje na autocestu”, istaknuo je on.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *