U sklopu Feste u Bruxellesu održano predavanje o Ruđeru Boškoviću

221

Župan Nikola Dobroslavić nazočio je predavanju dr. sc. Stjepana Špoljarića na temu “Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke Republike”, koje je održano u sklopu ovogodišnje proslave Feste sv. Vlaha u Bruxellesu.

Organizatori predavanja su bili Predstavnički ured Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji, a uz predavanje u Veleposlanstvu RH u Kraljevini Belgiji održano je i predstavljanje istoimene knjige.

Projekt publikacije “Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke Republike” nastao je 2011. godine povodom 300. obljetnice rođenja znamenitoga svjetskog i hrvatskog znanstvenika, Dubrovčanina i isusovca Ruđera Josipa Boškovića. Publikacijom su istražene te predstavljene konkretne Boškovićeve zasluge u ostvarivanju, zaštiti i promoviranju vanjskopolitičkih interesa Dubrovačke Republike u kontekstu međunarodnih odnosa druge polovice 18. stoljeća, a posvećen je predstavljanju diplomatskog aspekta Boškovićeva života i rada.

Autor projekta koji je pripremljen u Diplomatskoj akademiji, dr. sc. Stjepan Špoljarić, diplomat MVEP–a RH u svom je izlaganju među ostalim istaknuo:
„Kada je riječ o brojnim i uvijek značajnim zanimanjima i djelatnostima velikoga Ruđera, onda se njegovo diplomatsko djelovanje obično navodi na kraju niza nabrajanja i kaže se i diplomat. Knjiga upravo dokazuje da Boškovićeva diplomatska djelatnost nije bila nipošto usputna, već ozbiljna patriotska dužnost koju je svojski odrađivao“.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *