U Vukovaru potpisana Povelja prijateljstva dubrovačkih umjetnika i braniteljica Domovinskog rata

260

Udruga 3D+UPIOU poslala nam je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Dana 16.11. 2018. godine u Vukovaru u sklopu finalne večeri festivala neobjavljene domoljubne poezije „Grad u školjci“ udruga 3D+UPIOU potpisala je povelju prijateljstva sa udrugom Braniteljice Domovinskog rata Republike Hrvatske.Dana 16.11. 2018. godine u Vukovaru u sklopu finalne večeri festivala neobjavljene domoljubne poezije „Grad u školjci“ udruga 3D+UPIOU potpisala je povelju prijateljstva sa udrugom Braniteljice Domovinskog rata Republike Hrvatske.
Svečani čin potpisale su predsjednica Braniteljica Domovinskog rata RH, Svjetlana Dželalija te sa dubrovačke strane predsjednica udruge Tri Dubrovkinje plus udruga pjesnika i ostalih umjetnosti, Marijana Kohn Dedović, u prostorijama prepune kongresne dvorane „Ružićkin dom“.
Uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske i Grada Vukovara,osim pjesnika i braniteljica, prisustvovali su i mnogi visoki dužnosnici grada Vukovara i vlade RH.
Na početku večeri sve uzvanike i goste pozdravio je i gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava uz prigodni pozdravni govor.
Finalna večer festivala bila je u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara.
Tradicionalno, ovo je bio 6. put održavanja festivala. Posebni značaj ima promjena imena. Prethodnih godina naziv festivala bio je „Pjesmom protiv zaborava“, dok je ove godine dobio ime „Grad u školjci“ u spomen pokojnog vukovarskog pjesnika i branitelja Darka Dombaja, obilježavajući tako 20 godina od njegove pogibelji.
Posebni sudionici ove večeri bili su klapa Sveti Juraj HRM.
Izaslanstvo dubrovačke udruge ( Franka Fani Kohn,Hrvoje Kaciga,Lukša Bezek) gradu Vukovaru uručilo je simboličan poklon, sliku cijenjenog dubrovačkog slikara , akademika ,gospara Iva Grbića.

Simbolični pokloni su sa strane izaslanstva Dubrovnika uručeni i Braniteljicama RH te klapi Sv. Juraj i pjesniku branitelju,invalidu Domovinskog rata.
Kao poklon dubrovačka udruga dobila je sliku vukovarskog umjetnika, branitelja i pripadnika Tigrova, 60 % ratnog vojnog invalida, Domagoja Jurčića-Sremca.
Ova povelja ima posebno značenje za oba grada, prije 25 godina, grad Dubrovnik i grad Vukovar također su potpisali povelju prijateljstva.
Sa ovim činom cilj je „Kroz stih i riječ očuvati vrijednosti Domovinskog rata i sjećanje na sve poginule,umrle i nestale braniteljice i branitelje“ kako stoji u povelji, a 
uz potpise obje predsjednice udruga, Svjetlane Dželalije i Marijane Kohn Dedović, citirane su riječi istaknutog hrvatskog književnika Pavla Pavličića:
„Stari su Dubrovčani rekli: Stavi prst u more pa si povezan sa cijelim svijetom. Isto vrijedi i za Dunav. Ali, u svijetu ima gradova do kojih nam je osobito stalo. Vukovar i Dubrovnik sudbina je zbratimila u njihovoj borbi za opstanak, pa su zato oni jedan drugome važni. Daljina ne znači ništa: Zamočimo prst jedni u more, drugi u Dunav i bit ćemo opet skupa.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *