UDRUGA SJP GROF: I danas se, ali na drugačiji način bore za Hrvatsku i istinu o Domovinskom ratu

1041

O sudjelovanju Specijalne jedinice policije Grof u Domovinskom ratu već se puno toga zna. Osnovani su 5. svibnja 1991. i brzo se postrojba popunjavala dragovoljcima spremnim za obranu Dubrovnika i domovine. Osim djelovanja na dubrovačkom području, naši su specijalci bili i na Papuku, Velebitu, držali položaje u sklopu operacija Poskok 1 i 2, sudjelovali u operacijama Maslenica, Medački džep i Oluji.

Danas su 142 Grofa okupljena u Udrugu SJP Grof. Strukturu članstva čine veterani SJP Grof i pripadnici Interventne jedinice policije. Predsjednik udruge je stopostotni ratni vojni invalid Hasib Alibegović, svima poznatiji kao Ale.

Ono što ovu udrugu izdvaja od ostalih su stalne aktivnosti s posebnim akcentom prenošenja istine o Domovinskom ratu na mlađe generacije. O svemu tome smo popričali s njihovim predsjednikom.

Kako možemo vidjeti, Vaša je udruga jedna je od najaktivnijih dubrovačkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Što misliš koji je tome razlog?

-Braniteljska populacija nakon završetka Domovinskog rata proživljavala je teška razdoblja ovisno o stanju društva općenito. Vjerujem kako ni jedna grupacija u društvu nije bila toliko izložena linču kao braniteljska ili branitelj kao pojedinac. I ništa tu nije slučajno. Oni koji nisu željeli slobodnu i suverenu državu Hrvatsku nakon Domovinskog rata radili su na njenoj destrukciji predbacujući braniteljima svako loše stanje u državi, čineći isto i danas. A branitelji su nakon završetka Domovinskog rata tražili svoj mir nadajući se prosperitetu za sve njene građane. Problemi su se gomilali, populacija smo sa sve više teških oboljenja, a poražavajuća je i dob smrtnosti hrvatskih branitelja. Žalosti činjenica da je tek nakon skoro 30 godina od Domovinskog rata donesen Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Sve navedeno motiviralo nas je na okupljanje, Analizirali smo stanje članstva i pojedincu pristupamo ovisno o problemu. Još jedan važan cilj okupljanja je vrednovanje povijesne uloge Specijalne jedinice policije Grof u Domovinskom ratu koja je bila nedovoljno ili nikako zastupljena u javnom prostoru u odnosu na druge postrojbe Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova. Bili smo uvjereni da će taj dio za nas odraditi netko drugi, sustav!

Pratili smo rad aktivnijih braniteljskih udruga te iz njihovih iskustava odredili strategiju našeg djelovanja. Našem članstvu smo dostupni od 0-24, nemamo još nikog zaposlenog, svi smo volonteri. Svatko od sebe daje onoliko koliko može u realizaciji aktivnosti koje smo si zadali.

Organizirali ste i sudjelovali na puno izložbi, predstavljanja, promocija, okupljanja, javnih tribina. Koliko vama, kao članovima to znači?

-Godinama slušamo braniteljske Udruge kako se nedovoljno obrađuju teme iz Domovinskog rata. Pogotovo s ciljanom publikom – djecom i mladima. No, mi kao Udruga shvaćamo značenje ovih sadržaja koje gore spominjete. Ono što je potrebno promijeniti – ići u korak s vremenom i prilagoditi i pristup i sadržaje mlađim generacijama. No to ne možemo sami. Mi smo kao Udruga svjesni da smo vrijedni svjedoci jednog vremena, no da bismo i ostali zapisani u povijesti treba se raditi na kvalitetan način i ostaviti trag u pisanom, digitalnom, medijskom i sličnim oblicima.. Za to nam služe ova događanja koja spominjete. Vrlo nam je i važna suradnja sa stručnjacima iz različitih područja kako bi taj trag koji ostavljamo bio kvalitetan i trajan. Svako ovakvo okupljanje prilika je i za druženje članova, retrospektivu vremena iza nas, ali i planiranje budućih aktivnosti. Uz to, na našim okupljanjima potičemo i druženje naših obitelji, okupljamo i obitelji naših stradalih i poginulih pripadnika. U stalnoj smo komunikaciji i organizaciji određenih humanitarnih i volonterskih aktivnosti. ono čega smo svjesni je da trebamo još stvoriti novu generaciju koja će naše priče prenositi, istraživati i sjećati se naših stradalih i poginulih i onda kada nas više ne bude bilo. Na kraju složio bih se s izrekom Thomasa Hobbesa “Povijesti zapravo i nema mimo i izvan životopisa” – a životopis druženja naših članova radi upravo to – stvara povijest!

Kako je u Hrvatskoj odjeknula knjiga  autorice Tihane Magaš, “Tragovi vječnosti”?

-Knjiga “Tragovi vječnosti” nastala je inicijativom autorice Tihane Magaš, a na isti je način došlo i do naše suradnje. Tihana nas je kontaktirala, iznijela neke svoje ideje, ponudila suradnju što nam se činilo jako zanimljivo te smo suradnju i prihvatili. Kontaktirao sam obitelji naših poginulih, objasnio im što bi htjeli napraviti i tako je krenula priča koja je danas ukoričena. Interes za knjigu je ogroman. Odradili smo do sad dvije promocije. Naravno, ona prva nama najbitnija bila je 05.05.2022. godine za 31. Obljetnicu osnutka SJP Grof obiteljima poginulih, podupirateljima naših projekata, Ministarstvu hrvatskih branitelja, Županiji dubrovačko-neretvanskoj, Gradu Dubrovniku, PU dubrovačko-neretvanskoj, pravnim i fizičkim donatorima, našim Grofovima, pripadnicima Interventne jedinice policije i vama medijima.

Druga promocija održana je 24.06.2022. godine na inicijativu g. Igora Miličevića ravnatelja u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić mjestu Rokovci/Andrijaševci, a u sklopu Bosutskih dana. Primarni cilj nam je Grad Dubrovnik i Županija dubrovačko-neretvanska, obrazovne ustanove, knjižnice, muzeji. Tihana je dobila jako puno poziva od lokalnih knjižnica i osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske za gostovanja. Jedna kolegica (profesorica povijesti u dvije strukovne škole) je rekla, da je promijenila cijeli koncept poučavanja povijesti u 4. razredu nakon pročitane knjige i da joj se sada cijeli koncept rada na individualnim pričama i sudbinama. Reakcije učenika i onih koji su riješili evaluaciju su izvrsne.

Ovo je dio odgovora iz evaluacije:

Vaše mišljenje o djelu?

Vrlo zanimljivo, originalno.

Ne znam s čime sličnim usporediti, drugi će morati usporedjivati se s njom no teško ju i nadmašiti.

Mislim da je jako motivirajuća i ohrabrujuća.

Zaista posebno djelo, emotivno i dirljivo. Samo pri listanju i pogleda na prvu fotografiju branitelja u knjizi navrle su mi suze na oči. Suze su samo nastavile teći čitajući cijelu knjigu.

Lijepo i teško.

Mislim da je jedna vrlo emotivna knjiga za ciji je nastanak trebalo uloziti dosta truda, stisnuti zube i krenuti pisati nesto ciji je rezultat postignut – nikad ne zaboraviti žrtvu ove mladosti, pripadnika SJP “ Grof”

Savršeno. Nešto što me je vratilo u vremena ne dogodila se nikom i nikad.

Super knjiga i čestitam cijelom timu na dobrom projektu.

Izuzetno emotivna knjiga.

Prekrasna knjiga prepuna emocija koja je na odličan način prikazala 10 različitih života a kojima je svima zajedničko jedno: Ljubav prema obitelji i domovini!

Vrlo dirljiva knjiga u kojoj autorica iz zaborava izvlači najintimnije detalje najbliže rodbine mladih hrvatskih vitezova koji su položili svoje živote za domovinu. Ako želimo imati bolju budućnost ne smijemo dopustiti da se zaboravi prošlost ove naše države krvlju mladosti natopljene da bi nama bilo bolje kroz budućnost može može se reći da bi bila poanta knjige

Jedan od primjera čuvanja uspomena,sjećanja na heroje i zalog mladim i budućim naraštajima da im bude obaveza.

Emotivna, živa, bolna.

Tragovi vječnosti su istinski čuvar uspomena na prerano ugasle živote te na njihovu žrtvu.

Vaša je udruga jedna od rijetkih, ako ne i jedina koja aktivno radi s djecom. Naime, mislim na radionice u vašoj organizaciji za srednjoškolce kojima ste video isječcima i osobnim svjedočanstvima prenijeli na djecu ono što se događalo tijekom Domovinskog rata. Kako su to djeca doživjela, imate li povratne informacije?

-Što se tiče povratne informacije, ona nam je itekako važna. Zato nakon svake radionice provodimo evaluaciju s učenicima. Evaluacije su anonimne tako da učenici imaju potpunu slobodu u svom vrednovanju nas i profesorica koje vode radionice. Suradnju osim s profesoricom Tihanom Magaš u ovim projektima imamo i s profesoricom Lovorkom Krajnović Tot iz Vukovara. Rekao bih, da smo kao tim Hrvatska u malom. Povratne informacije su izvrsne. Zahvaljujući njima dobili smo i suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje za rad u odgojno obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj. Dakle, ako govorimo pravnim riječnikom – uspjeli smo institucionalizirati i legitimirati naš rad što itekako govori o kvaliteti samih projekata. Profesorice su zbog ovih radionica pozivane i na međunarodne i domaće konferencije kako bi govorile o ovim jedinstvenim radionicama. Evaluacije i s tih međunarodnih stručnjaka su izvrsne. Sada već možemo govoriti o respektabilnoj brojki evaluacija tako da i to ide u prilog kvaliteti našeg rada.

Što se tiče vrednovanja učenika, reakcije su izvrsne. Meni osobno najdraži odgovor na pitanje koliko su važne ove radionice i pojam kulture sjećanja? –

Do danas nisam o tome uopće razmišljala niti sam shvaćala značenje bilo kakvih sjećanja na Domovinski rad. Sada shvaćam zašto se to radi. Napokon mi to sve nije predočeno kroz suhoparne brojke datuma i statistike.

Ima i smiješnih situacija, neki prepoznaju na fotografijama i članove svoje obitelji. Divno je i kad dobiju zadatke u grupama pa oni najotvoreniji i najhrabriji odmah dođu kod nas upoznati se i tražiti pomoć u rješavanju zadataka. Svaka radionica je zapravo drugačija i spontana. Zadnji zadatak im bude prepoznati one Grofove koji su cijelo vrijeme prisutni na radionici, ali na temelju fotografije iz vremena Domovinskog rata. Brojni se iznenade godinama, odnosno kako smo mladi tada bili. Neki njihovih godina, neki malo stariji.

I zapravo ovu priču našeg rada s djecom zaključio bih s: „Danju i noću obnavljaj uspomene, pretražuj izvore rada! Čuvaj junačka djela i uspomene: sramota je, naime, biti stranac u vlastitoj domovini“, Kasiodor.

Koliko Grad, županija i Ministarstvo branitelja prepoznaje vaš izniman trud i zalaganje za očuvanje vrijednosti Domovinskog rata i prenošenje znanja i istine na nove generacije?

-Sa svima imamo partnertski odnos i potporu u našim projektima. Radili smo i stvarali u doba pandemije kad nije bilo ni malo jednostavno organizirati događanja, zapravo bilo kakva veća okupljanja. Planski smo stvarali materijale u najstrožim periodima a čim bi se stvorili uvjeti te materijale smo prezentirali javnosti, na radionicama i izložbama poštujući i pridržavajući se svih mjera izdanih od strane Stožera Civilne zaštite. Naš ozbiljan pristup je prepoznat te se redovno javljamo na javne pozive Ministarstva hrvatskih branitelja, Županije dubrovačko-neretvanske i Grada Dubrovnika. Priča je vrlo jednostavna. Sve je u kvaliteti vaših projekata koji se bodovno vrednuju i po tome dobivate sredstva koja ste nakon provedbe obavezni pravdati davatelju.

Možeš li mi nabrojati daljnje akcije koje pripremaju Grofovi u narednom periodu?

-Iz naših projekata/programa u ovoj godini izdvojio bih radionice engleskog jezika i informatike za članove Udruge i članove njihovih obitelji, edukativne radionice s učenicima osnovnih i srednjih škola, promociju knjige “Tragovi vječnosti”, Memorijal “Grof” (sporski dio), iz projekta Zdrave mogućnosti odlazak grupe naših članova na Velebit, aktivnosti u izradi znanstvene monografije na kojoj smo angažirali dr.sc. Jakšu Raguža s Hrvatskog instituta za povijest i dr.sc. Slavena Ružića iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Hvala Grofovima na ovom razgovoru, hvala što postojite. Hvala što dalje prenosite istinu i nakon svega proživljenog imate i dalje snage za to.

Na kraju, podsjetimo, deset pripadnika ove jedinice za Hrvatsku je dalo svoje živote. Ostat će vječno zapisani zlatnim slovima za vječno sjećanje i zalog novim generacijama:

Mirko Petrekanović, Željko Raguž, Antonio Vatović, Mario Mandić, Ivo Botica, Pero Nenada, Antonio Žaknić, Mario Papac, Nikša Lozo i Ante Glavaš.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *