UPOZORENJE! Stiže nam novi puno opasniji toplinski val

203

Prema državnom hidrometeorološkom zavodu za Dubrovačko-neretvansku županiju za 08. i 09. kolovoza 2017. godine prognozirana je velika opasnost od toplinskog vala, dok je za 10. i 11. kolovoza 2017. godine prognozirana vrlo velika opasnost od toplinskog vala.

 

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije pripremilo je par preporuka pri izlaganju visokim temperaturama i UV zracenjima.

    – Izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme velikih vrućina, a naročito od 10 do 17 sati (zadržavati se u hladu ili u zatvorenom hladnijem prostoru).

    – Paziti da izlazak iz hladnog prostora na vrućinu bude postepen.

    – Piti do 2,5 l vode (izbjegavati gazirana i alkoholna pića).

    – Jesti lako probavljivu hranu (voće, kuhano povrće, salate, riba, juhe, izbjegavati masna, jako začinjena, pržena i pečena jela).

    – Nositi prozračnu odjeću i obuću od prirodnih materijala, šešir širokog oboda i sunčane naočale;

    – Koristiti kreme s odgovarajućim zaštitnim faktorom.

    – Prilagoditi dnevne aktivnosti hladnijem dijelu dana npr. jutarnjim ili večernjim satima.

    – Izbjegavati tjelesni napor.

    – Svi kronični bolesnici moraju redovito uzimati propisane lijekove i preparate, a po potrebi se posavjetovati s obiteljskim liječnikom.

    – Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije moraju u vrijeme vrućina učestalije kontaktirati stariju osobu.

    -Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije znak su uzbune, pa je nužno što žurnije javiti se svom izabranom obiteljskom liječniku ili najbližoj hitnoj   pomoći.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *