Upozorenje znanstvenika: Velika bijela psina mogla bi se uskoro pojaviti u europskim morima!

3293

Velika bijela psina (Carcharodon carcharias) vrsta je morskih pasa. Dugačka je od 5 do 7 metara, s masom od 2 tone ili više. Mesojed je koji obično jede tuljane, morske lavove i dupine.

Znanstvenici upozoravaju da bi ta iznimno opasna životinja ovoga ljeta mogla završiti u europskim morima jer se počela kretati morskim putevima koji nisu njena uobičajena ruta.

Obično se kreće duž zapadne obale Sjeverne Amerike te rijetko kada prelazi Srednjoatlantski hrbat, divergentnu ili konstruktivnu granica ploče smještenu uz dno Atlantskog oceana i dio najdužeg planinskog lanca na svijetu. U sjevernom Atlantiku odvaja Sjevernoameričku od Euroazijske i Afričke ploče.

No znanstvenici su uočili da se psina sada počela kretati preko Atlantika prema istoku.

Na iznenađenje naučnika, ova vrsta predatora dužine oko pet metara, počela je da se kreće preko Atlantika prema istoku.

Ženka imenom Nukumi prešla je barijeru u oceanu i nastavila plivati pa je oznaka na njenom leđnom peraju poslala GPS signal lokacije organizaciji OCEARCH koja prati njezino kretanje.

Druga ženka, Lydia, još je u travnju 2014. godine doplovila do Portugala.

Nukumi se trenutno se nalazi 1700 nautičkih milja od britanske obale. Kao razlog takvih migracija znanstvenici navode trudnoću i potrebu ženki da svoje potomke sklone od drugih opasnih morskih pasa.

Prema podacima OCEARCH-a, Nukumi je najveća psina na sjeverozapadnom području Atlantika. Stara je oko 50 godina, a dnevno prijeđe oko 70 kilometara. Dosada je preplivala više od 8900 kilometara.

dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *