USAMLJENE GOSPOĐE LAŽNIM AMERIČKIM VOJNICIMA UPLATILE 188.000 KUNA: Žrtvama preko Facebooka prodali nebuloznu priču

226

U oba se slučaja radilo o starijim ženskim osobama koje žive same i u mirovini su, a počinitelji, koji su se skrivali iza lažnih profila američkih vojnika, su im obećali doći u posjet u Hrvatsku, dok je jednoj prevarant obećao i zajednički život

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska odaslala je priopćenje u kojem upozorava na prijevare putem Facebooka na koje su nasjele dvije sredovječne žene izgubivši poveće svote novca.

“Unazad šest mjeseci na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske zabilježena su dva slučaja prijevare ženskih osoba starosti oko 60 godina, od nepoznatih počinitelja korisnika lažnih Facebook profila, na kojima se predstavljaju kao američki vojnici koji se nalaze negdje u misijama u svijetu.

Jedna uplaćivala novac u Indoneziju, druga u Italiju

U oba slučaja navedeni su započeli komunikaciju s oštećenim osobama, slali im slike sebe u vojnim odorama i iz misija, navodili da posjeduju veću količinu novca koju će podijeliti s oštećenim osobama te su na taj način stekli povjerenje ovih žena. U oba slučaja su naveli da imaju veću količinu novca, koju nemaju gdje držati kod sebe i htjeli bi taj novac negdje poslati, a da izbjegnu carinu te su predložili oštećenim osobama da njima putem paketa pošalju taj veliki novčani iznos”, ističe se u priopćenju PU bjelovarsko-bilogorske.

Nadalje se ističe kako su nepoznati počinitelji doveli u zabludu oštećene osobe navodeći ih da plate određeni novčani iznos kako bi se paket uopće mogao poslati. Usto su im poslali podatke na koje račune trebaju uplatiti novac. Naivne žene slijedile su upute te uplatile veće novčane iznose. Jedna je uplatila novac putem Western Uniona na ime osobe u Indoneziji, a druga na dostavljen joj IBAN računa u Torinu u Italiji. Nakon što je uplatila iznos, prva osoba više nije htjela plaćati, iako ju je počinitelj uvjeravao da uplati još novca jer je pokraden te skuplja novac budući da sam ne može platiti sve što treba. Druga je osoba je nakon prve uplate dobila poruku da je carina u Londonu zaplijenila paket te da mora uplatiti još novca na isti račun, što je i učinila. Kada joj je potom stigao zahtjev da uplati još, odustala je od slanja novca, a nepoznati počinitelj blokirao joj je profil na Facebooku.

“Prva žena oštećena je za novčani iznos od oko 8000 kuna, dok je druga oštećena za novčani iznos od oko 180 000 kuna. Kao što je već navedeno, u oba slučaja se radilo o starijim ženskim osobama koje žive same, u mirovini su te su u oba slučaja počinitelji obećali ženskim osobama da će doći u posjet k njima u Hrvatsku. U jednom slučaju obećavali su zajednički život s oštećenom”, stoji u priopćenju PU bjelovarsko-bilogorske uz napomenu da su kriminalistička istraživanja još u tijeku.

Policija također upozorava građane, posebice one starije životne dobi, da se u oba slučaja radilo o lažnim profilima koje je vrlo lako napraviti, jer su slike američkih vojnika lako dostupne na internetu. Također upozoravaju građane da ne prihvaćaju takve osobe kao prijatelje na Facebooku i ne nasjedaju na takve ili slične pokušaje prijevara putem društvenih mreža.

net.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *