USPRKOS NEVREMENU: Članovi Ronilačkog kluba Dubrovnik izvadili preko 100 kilograma otpada s morskog dna oko Jakljana

184

Ronilački klub Dubrovnik usprkos (ne)vremenu uspješno je priveo kraju Eko akciju Jakljan 2022 u sklopu akcije Zelena čistka.

Organizatori akcije su Upravni odjel za urbanizam prostorno planiranje i zaštitu okoliša grada Dubrovnika i Ronilački klub Dubrovnik uz potporu Turističke zajednice grada Dubrovnika i tvrtke Renesansa d.o.o. 16

 

Šesnaest članova RK Dubrovnik usprkos jakom jugu izvadilo je sa morskog dna uvale Jakljan stotinjak kilograma raznog otpada, gumenjakom odvela do obližnje Luke Šipanske i deponirala na za to predviđeno odlagalište.

-RK Dubrovnik će i u budućnosti češće obilaziti ovaj otok jer  smo se uvjerili da je morsko dno prepuno stranih tijela I otpada koje ne pripadaju moru. Ako znamo da dno Jadranskog mora prekrivaju, primjerice, 2,63 plastična predmeta po hektaru, a znajući koliko je vremena potrebno za razgradnju raznovrsnog otpada, jasno je zašto su potrebne ovakve akcije čišćenja. Primjerice, za razgradnju opuška cigarete potrebno je deset godina, plastične vrećice dvadeset, a dječje pelene čak više od 450 godina. Nastavljamo i dalje u našim naporima da očistimo morsko dno od raznovrsnog smeća, čak nas ni jako jugo nemože spriječiti, poručili su članovi RK Dubrovnik.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *