Uz koncert Hrvatsko – ruskog društva otvorena izložba ”More” Wande Mitrović

272

Izložba slika pod naslovom ”More” akademske umjetnice Wande Mitrović otvorena je 30. prosinca u prizemlju Narodne knjižnice Grad, a otvorenju je prethodio koncert Hrvatsko – ruskog društva na istu tematiku kojeg su, u Saloči od zrcala, izveli Adrian Ivičević na violončelu i Helena Tomašković na klaviru.

– Večeras smo poželjeli nekoliko vrsta umjetnosti spojiti u jedno; glazbenu, književnu, slikovnu i gurmansku, na samome kraju, a sve povezano našom najvećom ljubavi,  a to je – more. Upravo zbog njegove drevne i mistične prirode, za sve nas koji smo rođeni i koji smo odrasli pored mora, more je neprekidan izvor fascinacije i inspiracije – rekla je Tomašković, a citirala je i Wandu Mitrović koja je za more kazala ”da iako je njegova površina vizualno jako privlačna, pravi misterij se skriva u njegovim dubinama. (..) to je  jedino mjesto gdje čovjek može iskusiti osjećaj najbliži letenju”.

Mitrović je objasnila kako ovim slikama u akvarelu koristi metaforu mora za ‘ljudsko nesvjesno’ prikazujući mistična stvorenja vezana za more, sirene i slično. Slike su nastajale u zadnje dvije-tri godine u raznim fazama, tehnikama akvarela i  rapidografa.

– Volim roniti na dah i uvijek su me fascinirale dubina, podmorje, ta tmina i osjećaj letenja u moru, i to što su najbizarnija stvorenja morska bića – istaknula je autorica izložbe Wanda Mitrović.

Hrvatsko – rusko društvo organiziralo je ovu koncertnu izložbu u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama i pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika. Izložba ostaje otvorena do 15. siječnja u prizemlju Narodne knjižnice Grad.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *