Utrošeno oko 500 milijuna eura

Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica izrazila je žaljenje zbog sve češćeg podizanja zidova na vanjskim i unutarnjim granicama EU:

– Šteta je što države članice sve češće podižu zidove na vanjskim i unutarnjim granicama EU, kao mjeru za odvraćanje od ulaska u EU i tranzita, kao i za tražitelje azila. Zamislite podatak da su europske države izradile više od 1.200 kilometara zidova i granica na što su utrošile oko 500 milijuna eura, a iz fondova EU financiralo se uvođenje 545 sustava za nadzor granica duž 8.279 kilometara vanjskih granica, kao i 22.347 nadzornih uređaja.

 

Koristi i za gospodarstvo

O spremnosti Hrvatske za ulazak u Schengen Šuica je naglasila:

– Hrvatska je do sada potrošila preko 117 milijuna eura za uspostavljanje tehničkih uvjeta, a sad smo u fazi temeljite evaluacije službi Europske komisije s ciljem da tijekom 2019. godine ispunimo sve tehničke kriterije kako bismo bili spremni za političku odluku na razini institucija Vijeća o pristupanju Hrvatske schengenskom prostoru. To bi imalo i veliki utjecaj na odnose sa susjednim članicama EU, a vjerujem da bi koristilo i za gospodarske efekte, osobito tijekom turističke sezone. Hrvatska je sama pristupila EU pa će tako sama pristupiti i u Schengen! Konkretno, Schengenski informacijski sustav pokazao je svu opravdanost primjene u Hrvatskoj koja je u sedam mjeseci zabilježila 168 milijuna pregleda s osam tisuća ‘pogodaka’ odnosno identificiranih automobila ili ljudi zanimljivih sa sigurnosnog aspekta. Čvrsto sam uvjerena da je schengenski prostor dio rješenja, a ne dio problema. Ako on prestane postojati, to će se dogoditi i sa Europom građana u kojoj danas živimo.

DUBROVNIK: KONFERENCIJA O SCHENGENU

U povodu priprema za pristup Republike Hrvatske schengenskom prostoru, eurozastupnica Dubravka Šuica organizira konferenciju o Schengenu kao jamstvu sigurnosti za građane EU, koja će se u petak, 1. lipnja, održati u Dubrovniku. Na konferenciji će vodeći europski i hrvatski stručnjaci iznijeti svoja iskustva o schengenskom prostoru i izazovima koji su pred Europskom unijom, s naglaskom na Hrvatsku kao državu s najduljom vanjskom granicom u EU.

Povjerenik Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopolous te povjerenica za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel nazočnima će putem video obraćanja govoriti o važnosti Schengena za EU. O spremnosti Republike Hrvatske za Schengen, kao i o ostalim sigurnosnim izazovima koji su pred našom zemljom govorit će državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije RH (SOA) Daniel Markić, glavni ravnatelj policije RH Nikola Milina,  načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju (MORH) Tomislav Galić, te stručnjak za međunarodnu sigurnost, prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila.  

Sudjelovanje su potvrdili i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, te načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević,